Vratite se umetnosti pisane reči – Napravite godišnji plan čitanja!

Danas, kada gotovo svim sadržajima imamo pristup kroz svega nekoliko klikova, čini se da smo zaboravili na sve što je opipljivo. I zaista, ako po strani ostavimo ono uobičajeno jadanje, kako ni za šta nemamo vremena, kako smo se i sami sebe uželeli i kako više ništa nema smisla, sećate li se kada ste poslednji put uživali u trenutku koji je trajao?

Naravno da i mi u pauzi od posla proverimo svoje društvene mreže i imamo potrebu da nekih dana jednostavno samo gledamo u plafon, ali primetili smo da je trend instant života doneo odstupanje od nekih, po našem mišljenju, veoma važnih stvari, kao što su dugi pogledi, dobar film i komentar o njemu i sati ispunjeni adrenalinom, kada nam je u ruci dobra knjiga.

Zastanite za trenutak i zapitajte se kada ste poslednji put nešto pročitali sa uživanjem, Tako smo i mislili… Zato za vas imamo jedan predlog, koji će vam neuporedivo ulepšati svaki slobodan trenutak ove godine – Vratite se knjizi!

Nije to toliko komplikovano i zaista imamo vremena za sve što želimo, samo ako to zaista hoćemo. Naš predlog je da napravite svoj godišnji plan čitanja i svaki mesec pročitate po jednu knjigu.

Evo kako bi taj plan mogao da izgleda:

Januar – Pročitajte knjigu koju ste čitali tokom školovanja.

Februar – Pročitajte srednjoškolsku lektiru, koju bi voleli da ste ipak pročitali u tom periodu.

Mart – Odaberite roman objavljen tokom prethodne godine.

April – Pročitajte jedan roman iz epohe realizma.

Maj – Knjiga koju inače ne biste odabrali.

Jun – Odaberite knjigu koju vezujete za specifičan period vašeg sazrevanja.

Jul – Pročitajte knjigu po preporuci prijatelja.

Avgust – Knjigu koju biste pročitali svome detetu.

Septembar – Knjigu o kojoj ste mnogo slušali.

Oktobar – Roman nagrađen Nobelovom nagradom.

Novembar – Pročitajte neku dramu ili komediju po ličnom izboru.

Decembar – Napravite sopstveni izbor.

Pišući ovo za vas, sastavili smo spisak knjiga, koje ćemo i mi obavezno pročitati. Ovo je idealan način da se vratimo hartiji, da naše misli uposlimo nečim kvalitetnim, što ne podrazumeva razmišljanje o obavezama u vreme kada nam je neophodan odmor.

Vreme ja da svakoga dana uživamo u umetnosti pisane reči i mirisu hartije, da se čitajući podsetimo ko smo i da o životu ponovo na tenane razmislimo!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp