Search
Close this search box.

Slobodan dan u sred radne nedelje? Svi benefiti mini odmora

S obzirom da iz dana u dan radimo sve više i postajemo sve iscrpljeniji, spadamo u sve veći procenat ljudske populacije, koji svoje zdravlje narušava svakodnevnim stresom, stečenim na poslu.

Stres se direktno odražava na naše mentalno zdravlje, što dalje prouzrokuje svakodnevni umor, nedostatak motivacije i stanje anksioznosti. Upravo zbog toga, stručnjaci savetuju da jedan dan u nedelji izdvojite kako biste se posvetili svom mentalnom zdravlju i u potpunosti uživali u svom slobodnom vremenu, tako što ćete svojoj psihi pružiti svojevrsno rasterećenje i oporavak od stresa.

Postoji nekoliko jednostavnih načina, pomoću kojih ćete zaista unaprediti svoje mentalno zdravlje, što će se pozitivno odraziti na vašu produktivnost i efikasnost, čak i onih dana, kada je stres level na poslu gotovo neizdrživ.

Pravilno iskorišćen slobodan dan zaista je važan!

Onih dana kada osećate potpunu iscrpljenost i kada je jasno da ćete na poslu biti beskorisni, uzmite slobodan dan, koji ćete iskoristiti za potpuni mentalni reset, kako biste se na posao vratili u punoj snazi, sposobni da duge liste svojih zadataka svakodnevno i sa uspehom izvedete do kraja.

Tokom slobodnog dana iskoristite svoje vreme za potpuni psihički oporavak. Potrudite se da šetate, provedete kvalitetno vreme sa svojom porodicom i prijateljima i trudite se da uopšte ne mislite i ne razgovarate o poslu, jer ovo je vaš dan za odmor i iskoristite ga najbolje što možete.

Slobodni dani su i dani koji predstavljaju svojevrsnu dozu inspiracije. Ako dan provedete u prirodi i okruženi ljudima koje volite inspiracija će se pojaviti spontano i produbiće vašu kreativnost, koju ćete izkazati na svom radnom mestu, kada se vratite sa svog jednodnevnog odmora. Uz to, kada se vratiti odmorni i kreativni, automatski se povećava i vaša produktivnost.

Pa ipak, kada imamo slobodan dan, što je uglavnom svega jednom sedmično, teško nam je da se naviknemo na nedostatak obaveza, pa je veoma važno da toga dana za sebe napravite dug spisak zadataka, koji vas tokom tog dana očekuju, kako ne biste ispali iz svoje rutine, ali vodite računa da to bude spisak zadataka koji nemaju veze sa poslom i koji utiču na vaš osećaj lične sadisfakcije i ispunjenosti.

Slobodan dan je idealna prilika da se naspavate, jer vam tokom radne nedelje nedostaje dovoljno kvalitetnog i zdravog sna.

Pored nadoknađenog sna, mogli biste svoj slobodan dan da iskoristite za detox od društvenih mreža, a posebno od učestale provere mejla, jer je prebukirano sanduče jedan od osnovnih izvora stresa. Zaista je rasterećujuće kada jedan dan ne razmišljate o tome da li imate mejl na koji odmah morate odgovoriti.

Zapamtite, slobodan dan je vaša vrsta reseta, neophodan, kako biste sačuvali kvalitet svog života i svoje mentalno zdravlje i upravo zbog toga, neka taj dan čak i sama ideja o poslu bude stavljena na off. Odmorite se, inspirišite se i vratite se u office kao nova osoba, spremna za nove radne pobede.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp