Možda niste znali, ali početak jeseni je idealno vreme da oplemenite kućni vrt tako što ćete zasaditi začinsko bilje, a u njegovim blagodetima možete uživati tokom cele godine. Čak i u malim stanovima možete odvojiti kutak za ove biljke, one ne zauzimaju mnogo prostora, vrlo se jednostavno održavaju i uz malo truda mogu biti veoma dekorativne.
Šta je potrebno za uzgajanje začinskog bilja?
Verovali ili ne, ali uzgajanje ovih biljaka je vrlo jednostavno. Sve što vam je potrebno su manje saksije, zemlja, humus i malo dobre volje i vremena. Ako planirate da biljke uzgajate iz semena, pratite uputstva koja su zapisana kod proizvođača. Međutim, biljke možete kupiti i već posejane tako da ćete u svom domu samo nastaviti da ih negujete.
Idealno mesto za ove biljke je pored prozora, jer one vole svetlost i sunce. Naravno, vodite računa da ne budu previše direktno izložene sunčevoj svetlosti, a ukoliko primetite da počinju da gube jaku zelenu boju, da pomalo žute i suše se – to je znak da imaju previše svetlosti. Ove biljke vole tečnost tako da ih zalivajte često i po malo. Nemojte ih previše natapati. Lišće i stabljiku takođe možete poprskati i to će im veoma prijati. Ukoliko primetite da biljke počinju da se suše samo ih stavite na svetlost, dajte im tečnost i videćete kako kroz samo nekoliko sati biljka dobija prvobitan izgled. Veoma brzo se vraćaju u normalno stanje, tako da nema potrebe da očajavate ako ste preskočili da ih zalijete.
Koje začinsko bilje odabrati?
Izbor je zaista veliki, pre svega pazite na to da vam miris biljke odgovara. Znate i sami da njihova lepota leži u mirisu, ali ne odgovara svima svaki miris. Kada pronađete biljku koja vam prija sigurni smo da ćete uživati i da više nećete u kući držati veštačke osveživače i mirise za prostor. Mi ćemo vam danas predstaviti i objasniti zašto je dobro imati baš ove biljke, kao i to na koje sve načine ih možete iskoristiti osim da ukrasite vaš dom.
Nana
Da li vam je na nanu prva asocijacija limunada sa ledom i nanom? Ako jeste onda je ovo idealna biljka za vas. Nana se smatra najstarijim medikamentom i koristi se za rešavanje problema sa disajnim putevima i probavom, za održavanje higijene usta, a pošto prirodno hladi i osvežava pomaže i u smanjenju glavobolje. Nana veoma brzo raste i razvija se, zato nemojte da se plašite da sa svoje biljke uberete osvežavajuće listiće. Mlado lišće je najaromatičnije, bere se neposredno pred upotrebu i koristi tako sveže. Listove nane za čaj možete koristiti sveže ili prosušene. Takođe je idealan dodatak sokovima, koktelima, uz voće i sladoled ili čokoladne deserte.
Ukoliko se odlučite da je posadite, znajte da se nana sadi pelcerom. Pelcer treba pustiti nekoliko dana da u vodi razvije koren, a zatim ga posaditi u zemlju bogatu humusom. Nanu ne treba držati izloženu direktnoj svetlosti, a izuzetno joj prija obilno zalivanje. Ne zaboravite da je jednom godišnje presadite, koristeći novu zemlju ili bar da staru osvežite đubrivom.
Ovakva nana mnogo je ukusnija od kupovne, jer je koristite svežu, a i verujte nam, biće vam draža jer ste je sami uzagajali. I vaši gosti će sigurno biti oduševljeni kada im napravite osvežavajući napitak i uberete koji listić nane iz vaše male bašte.
Ruzmarin
Prva asocijacija na ruzmarin je sigurno njegov neodoljivi i neprevaziđeni miris. Nemoguće je pomenuti ruzmarin, a ne podsetiti na njegovu simboliku. Ruzmarin bi u prevodu značilo morska rosa, jer najčešće raste pored mora i u mediteranskim krajevima. Ruzmarin je simbol ljubavi, mudrosti i zajedništva, a upravo zbog toga se koristio kao dekoracija na svadbama. Verovalo se da mladoženja grančicu ruzmarina treba da nosi na reveru, a mlada u svom bidermajeru. Iako ovaj običaj retko srećemo danas, ruzmarin i dalje ima svoju simboliku.
Osim što će veoma lepo osvežiti vaš prostor ruzmarin možete koristiti i kao začin u kuhinji. Najbolje će se slagati uz jela od ribe, salate, ali i uz meso sa roštilja. Slobodno ubacite malo ruzmarina u testa koja spremate i bićete oduševljeni njihovim ukusom. Ruzmarin ima blagotvorno dejstvo, pa tako čaj smiruje glavobolju, leči infekcije disajnih puteva, a ulje od ruzmarina u kupki poboljšava cirkulaciju i pospešuje lučenje vode iz organizma.
Ruzmarin raste na svim vrstama zemlje, a potrebno ga je zalivati jednom ili dva puta nedeljno što znači da ne zahteva previše tečnosti. Seje se u martu, ali najbrže se proizvodi iz pelcera koji se sade u septembru i oktobru. Voli toplotu i sunce, pa bi ga trebalo sačuvati od mrazeva, kao i od prevelike vlažnosti vazduha.
Bosiljak
Bosiljak je veoma pikantna začinska biljka i idealna je u kombinaciji sa povrćem i u salatama. Bosiljak je osnova za mnoge soseve, a najpoznatiji je sigurno pesto sos, kao i dodatak mnogim salatama od kojih bismo na prvom mestu svakako izdvojili Caprese salatu. Bosiljak je odličan antioksidant koji poboljšava varenje i čuva hranu od kvarenja. Kod ove jednogodišnje biljke mogu se koristiti svi nadzemni delovi, iako se najčešće koriste samo sveži listovi. Slobodno eksperimentišite sa bosiljkom, jer može biti idealan dodatak za poslastice i napitke.
Ova biljka obožava sunčana i topla mesta, a treba je držati podalje od promaje i moguće je konzumirati čim se pojave prvi listovi.
Naravno, osim ovih biljaka tu su još i nezaobilazni peršun, majčina dušica, mirođija, origano i mnoge druge biljke. Za koju god da se odlučite sigurni smo da ćete uživati u njenom mirisu, ukusu i plodovima svoje kreativnosti.
Ovde otkrijte sve čari lavande!
Sandra Lejić