Search
Close this search box.

Zašto vam se kilogrami vraćaju

Gubljenje kilograma nije baš tako jednostavno, a ostati dosledan novom, zdravom načinu ishrane može biti još teže. Tim povodom, nutricionisti savetuju kako da vaša nova figura ne završi u pakovanju Milke od 300 grama.

  1. Metabolizam vam je sada sporiji – a vi to ne shvatate

Manji broj na vagi znači i da vaše telo sagoreva manje kalorija. Nakon što ste izgubili određene kilograme, vašem telu je potrebno manje kalorija, pa tako i sagorevate manje svakog dana. Morate prilagoditi ishranu svojoj novoj težini, inače će se kilogrami ponovo prišunjati.

  1. Ne spavate dovoljno

San ne samo da vas oporavlja, već vodi računa i o vašem obimu struka. Kako to? Prosto je – ako se ne naspavate dovoljno, okrenućete se grickalicama kako bi dobili preko potrebnu energiju. Uz to, ako se ne naspavate, vaš metabolizam se usporava. Tako da, ako vam fali sna, čim pročitate ovaj članak, počnite da brojite ovčice!

  1. Nemate plan Bweight-scale-400x400

Slavljenje uspešne dijete čizburgerom (nažalost) nije pametno (ok, može ponekad). Ako se vratite starim navikama odmah po završetku dijete, momentalno ćete vratiti sve izgubljene kilograme. Najbolja strategija je da se fokusirate na zdravu hranu u manjim porcijama. Dakle, probajte da malo po malo uvodite promene koje će se vremenom ustaliti. Na primer to da uvek imate neku vrstu povrća na tanjiru.

  1. Gubite volju

Uprkos mitu o čeličnoj volji, pokazano je da ipak imamo organičenu dozu samodiscipline dnevno. Ako svu svoju snagu volje istrošite na odolevanju da pojedete štanglu crne čokolade, pritom je sasvim u redu da povremeno pojedete malo, nezdrave navike će vas kasnije još više mamiti. Preporučujemo da ono što vam najteže pada (priprema zdravih obrorka ili vežbanje) odradite odmah ujutru, kada imate najviše volje. Pritom, nema potrebe da previše ograničavate unos kalorija za doručak, jer tada je vašem telu potrebno najviše energije.

  1. Mentalno, vaše stare navike su još tu

To što ste promenili šta jedete, ne znači da ste odmah savladali kako i zašto to jedete. Pogledajte oko sebe. Da li imate potrebu za hranom kada ste sa prijateljima ili dok surfujete internetom i gledate filmove? Probajte da vodite dnevnik, on će najbolje pokazati zašto su neke loše navike u vašoj ishrani i dalje prisutne. Kada pravite program dijete, neka bude takav da obuhvati i promeni vaše loše navike. U protivnom, vaš mozak  i metabolizam će biti spremni da vas izdaju čim se dijeta završi.

  1. Vežbate na isti način

Bitno je da menjate vežbe na taj način da kontinuirano izazivate mišiće. Dosadnom rutinom ne samo da nećete izazivati sebe koliko možete, već će i vaši mišići znati šta da očekuju. Vežbajte pametnije, sa jačim intenzitetom, tako da konstantno oblikujete mišiće i sagorevate dodatne kalorije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp