Search
Close this search box.

Zadar – grad zalaska sunca

Po mom mišljenju, najlepši grad Hrvatske je Zadar. Mnogo puta sam šetala njegovim ulicama i uvek imam osećaj kao da nisam više u Hrvatskoj, kao da sam u nekom potpuno drugom svetu.

foto: totalcroatia
foto: totalcroatia

Ono što me  najviše ostavlja bez teksta je Pozdrav suncu. Predivno mesto za dobru sliku, ali još lepši pogled prema moru i ostrvima. Nalazi se na zapadu pa je najlepše doći predveče kada zalazi sunce, a Pozdrav suncu otkriva svoje čari, jer samo mesto postaje osvetljeno. Tu magiju jedino možete osetiti ako ste tu. Ono što upotpunjuje tu predivnu atmosferu su definitivno Morske orgulje. To je istinski spoj muzike i arhitekture – more udarajući od ivice samog grada stvara muziku koju zaista samo u Zadru možete čuti.

crkva-sv-donata

Šetajući dalje šetalištem uz neprestanu svirku mora ne možete izbeći crkvu sv. Donata koja potiče iz davnog 9. veka, a ostala je od rimskog foruma. Svojom predivnom arhitekturom će vas oduševiti, kao i crkva sv. Stošije koja će svojim eksterijerom ostaviti bez daha i one koji i nisu neki ljubitelji istorije.

sveta-stosija-250913

Za verne rekreativce i one željne adrenalina, penjanje na vrh tornja biće nešto najsavršenije, jer će vas bezbroj stepenica dovesti do zapanjujućeg pogleda na celi Zadar.

stub-srama

Ono što je kod mene neizbežno kada dođem u Zadar je Stup srama. Fascinantna građevina koja je u prošlosti služila – kao što joj i samo ime kaže – kao neka vrsta kazne, gde bi ljudi stajali i po nekoliko sati i bili izloženi ruganju, pa čak i telesnim povredama. Savetujem da se potrudite da se popnete i sednete na njega, jer možete napraviti odlične fotografije!

kalelarga

Neizbežno je proći i Kalelargom, glavnom ulicom Zadra koja skriva neka od posebnih mesta koja će vam se urezati u sećanje. Tako će vas lagana šetnja Kalelargom dovesti do trga Pet bunara gde će vas očarati arhitektura baš tih bunara. Na trgu postoji sam park u kojem postoji lavirint i prelepi pogled na drugi deo grada. Svakako preporučujem kafić u parku, jer očaravajuća priroda i neki topli čaj ili kafa će definitivno privući svakoga. Ugođaj koji ćete željeti ponovo i ponovo!

pet-bunara

Sigurna sam da ste već očarani magijom ovog grada i da već sada želite doći, ali hajde da pronađemo još par činjenica koje će vas dodatno privući Zadru!

Zasigurno ćete od svog razgledanja grada i ogladneti. Ne znam ni sama od svih tih predivnih restorana koji bih ponudila, ali evo top 3 koji će vam pružiti neverovatan ugođaj:

dva-ribara
restoran ,,Dva ribara”
  • Restoran Pet bunara, koji se nalazi u blizini samog Trga. Zadrani uvek hvale ovaj restoran, tako da sam sigurna da je hrana preukusna.
  • Restoran Dva ribara
  • Restoran Groppo je jedan od restorana koji su jeftiniji, ali odlični, tako da uvek za svakoga postoji nešto.

 Zadarske plaže će sigurno biti mesto koje ćete posetiti tokom vrućih letnih dana. Neke od njih su:

borik
Plaža Borik
  • Plaža Borik – godinama važi za jednu od najlepših plaža Hrvatske, nalazi se severno od grada.
  • Diklo – nalazi se još severnije od grada.
  • Kolovare – ova plaža prostire se duž južnog dela.
  • Puntamika – pruža prelepi pogled na stari deo grada Zadra.

Noćni život Zadra je i te kako aktivan. Pristupačne cene i super zabava su pun pogodak.

hitch
Klub ,,Hitch”
  • Klubovi kao što je Lounge bar su za sve koji vole luksuzne izlaske.
  • Hitch klub
  • Maraschino klub

Sada smo potpuno sigurni da nisu pogrešili što su Zadar proglasili destinacijom godine. Mislim da ga već sada želite posetiti. Baš zbog toga što Zadar ima sve  – od zabave, istraživanja, pa do potpunog isključenja iz običnog života. Zato izdvojte jedan dan za sebe, obiđite grad i osetite o čemu pričam. Nećete pogrešiti, sigurna sam! Zadar vas čeka!

Korisne informacije:

Zadar je od Beograda udaljen 676 kilometara. Ukoliko odlučite da dođete avionom, ne postoje direktni letovi do Zadra, već je potrebno leteti do Splita (let traje 1h), a odatle nastaviti autobusom (oko sat i po vremena vožnje). Automobilom je potrebno oko 6h vožnje, a autobusom i do 11h. Cena autobuske karte iznosi između 40 i 50 evra.

Nikolina Budimir-Bekan
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp