15 zanimljivih činjenica o Francuskoj

Ova zemlja je 2013. godine proglašena najposećenijom na svetu, sa preko 84 miliona turista. Po našem mišljenju – s razlogom.

Milioni ljudi svake godine ide u Francusku kako bi uživali u fantastičnim prizorima dok šetaju pariskim šetalištima; ili ležali na toplom, zlatnom pesku predivnih plaža francuske rivijere – i naravno, ispijali odlično vino u Bordou.

Gastronomski raj, lavanda, umetnost, impozantne građevine, prelepe žene i modni epicentar. Ovo su naše asocijacije na ovu zemlju.

Inspirisane ovom državom u srcu Evrope, donosimo vam neke od zanimljivosti  iz Francuske.

1) Francuski pastiri, kako bi mogli prelaziti močvare, izmislili su ,,stubove” za noge. Danas ih najčešće možemo videti u cirkusu, a poznate su nam pod terminom – štule!

kafic

2) U Francuskoj postoji pravilo ljubaznosti u kafićima. Ako kažete samo: „Jednu kafu“, najskuplje ćete je platiti, a što se ljubaznije odnosite prema konobaru, kafa je jeftinija. Dakle, poželjno bi bilo da kažete: ,,Jednu kafu, molim!“ iliti Un café, s’il vous plaît! 🙂

3) Filip Kan je Francuz koji je 1997. prvi izumeo kameru na mobilnim telefonima.

4) Kao što smo spomenule na početku, Francuska je među najpopularnijim turističkim odredištima na svetu. Godišnje je poseti oko 82 miliona ljudi.

5) Francuzi obožavaju puževe. Oko 500 miliona puževa godišnje se pojede u ovoj zemlji.

6) Ermini Kadol je 1889. izmislila grudnjake. Bila je Francuskinja.

7) Grad Pariz ima samo jedan znak Stop u celom gradu.

stanica

8) Od 1910. u Francuskoj je zabranjeno ljubljenje na stanicama kako bi se izbegla kašnjenja na voz.

9) Muzej Luvr u Parizu 2014. godine je posetilo 9.3 miliona ljudi, u proseku broj jednak populaciji Švedske.

10) Francuska zauzima drugo mesto u konzumiranju alkohola u svetu.

pariz

11) Pariz je poznat kao grad svetla zbog svoje uloge u doba prosvetiteljstva. Pariz je takođe bio jedan od prvih evropskih gradova koji su koristili zemni plin za uličnu rasvetu.

12) Francuska je zabranila dečija takmičenja u lepoti, a ukoliko prekršite zakon možete  dobiti ili 2 godine zatvora ili platiti pozamašnu svotu novca.

13) Francuzi podstiču mlade da jedu nezdravu, brzu hranu. Ova država je drugi najveći potrošač McDonald’s proizvoda.

14) Ova zemlja je prva na svetu koja je zabranila supermarketima da bacaju ili uništavaju hranu koja se nije prodala – od februara 2016, marketi moraju donirati sav višak bankama hrane ili humanitarnim ustanovama.

knjiga

15) Francuska je izrodila neke od najuticajnijih pisaca i mislilaca sveta. Dekart i Paskal u 17. veku, Volter u 18, Bodler i Flober u 19. i Sartr i Kami u 20. Do današnjeg dana, Francuska je osvojila više Nobelovih nagrada za književnost (15) nego bilo koja druga zemlja!

Nikolina Budimir – Bekan
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp