Započinjete svoj posao – Evo kako da napravite dobar finansijski plan

Novac nije sve! Iako se danas utemeljilo mišljenje da se bez novca ne može, (možda se zaista i ne može), on nikako ne bi trebalo da postane naša preokupacija.

Međutim, postoji trenutak u životu, u kome bi svako od nas trebalo da razmisli o svom budžetu i finansijama. Reč je o trenutku u kome odlučite da započnete svoj posao. Tada je jedan od aspekata koji su vam najbitniji zapravo budžet kojim raspolažete, da biste svoj posao podigli na zadovoljavajući nivo i uspeli da zaradite, nakon svojih ulaganja.

Dakle, kada ulazite u svoj posao, morate imati svest o svom budžetu, ideju, kako da sa njim raspolažete na najbolji mogući način i finansijsku mapu, koja će vam jasno pokazivati, kako da svoju zaradu povećate, da biste ispunili svoja očekivanja i posle nekog vremena, poslovanja opet bili u plusu.

Donosimo vam nekoliko pravila, koja će vam olakšati u rukovođenju i očuvanju budžeta, posebno ako ste novi ili tek imate ideju posla, kojim želite da se bavite.

Budite usredsređeni

Rad na finansijama zahteva veliki trud, pa ako želite da u ovom poduhvatu ne pravite greške, veoma je važno da budete usredsređeni. Kako biste imali potreban uvid u stanje vašeg budžeta, potrebno je da imate i evidenciju svih vaših mesečnih rashoda i prihoda.

Postavite sebi prioritete

Kada ste sebi obezbedili konkretan uvid u sopstveni budžet, potrebno je da pred sebe izdvojite svoje prioritete, kako biste tačno znali u kom pravcu želite da usmerite svoje finansije. Nakon što ste stvorili finansijsku osnovu za svoj novi projekat, ostatak novca možete rasporediti za plaćanje nekih privatnih računa ili ga staviti na štednju, što je najbolja solucija. Bitno je samo da znate gde su tačno vaša sredstva uložena.

Težite svojim ciljevima

Kada ste novi u poslu, posebno ako ste ga započeli sami i uložili u njega mnogo tuda, vremena i ljubavi, posebno će vas radovati kada ostvarite svoj prvi uspeh. Nakon prvog uspeha ne treba stati, kako vaša motivacija ne bi nestala. Postavite pred sebe nove ciljeve, ulažite svoja sredstva u njih, a kada budete proslavljali sledeći poslovni uspeh, biće vam jasno da nije reč o početničkoj sreći, već da ste uložili u pravu stvar i da ste zaista dobri u ovom poslu.

S vremena na vreme obnovite svoj finansijski plan

Nakon što ste uložili toliko vremena i truda da stvorite dobar finansijski plan i uvid u svoj budžet, trebalo bi da ga s vremena na vreme obnovite i prepravite, kako bi on uvek pratio vaše poslovne poduhvate. Uostalom, kako se vaš posao razvija, tako i vaš finansijski plan zahteva unapređenje.

Pitajte za pomoć

Ako već niste stručnjak u oblasti finansija i ne znate baš mnogo o budžetu, angažujte nekoga da vam napravi finansijski plan, kako biste uspešno započeli svoj posao, jer bez uvida u finansije kojima raspolažete, nećete znati koliko novca možete da ulažete u različite projekte.

Mi smo uvek na strani onih koji prate svoj san. Nemojte nikada odustati od posla kojim želite da se bavite. Ako ne možete da pronađete posao koji ispunjava sve vaše želje i kriterijume, kreirajte ga sami.

Proverite koliko vam je novca potrebno za početak i pametno isplanirajte svoja ulaganja, kako biste relativno brzo, uspešno obavljali svoj posao iz snova!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp