Zašto bi trebalo da radite posao koji mrzite!

U današnje vreme kada se svi i sve vrti oko toga da jurimo za svojom strašću i kreiramo posao koji volimo i da se nikada ne zadovoljavamo manjim od najboljeg, postavlja se pitanje da li je stvarno toliko čudno provesti neko vreme na poslu koji ne volimo!?

Savršeno razumemo i  same insistiramo na tome da su nam prioritet poslovi koji nam bolje pristaju, ali mislimo da može biti jako važno da se pomalo bavimo i poslom koji ne želimo. Tokom rada na takvom poslu pojaviće se lekcije koje možemo naučiti samo kada smo suočeni sa radom isključivo zbog zarade. Znamo da je mnogo bolje raditi posao koji volimo, ali ako ste trenutno na poziciji koja vam ne odgovara, ne brinite. Pročitajte zašto je ODLIČNO za vas da budete tu gde jeste!

Saznaćete šta volite, a šta ne

Ovo možda deluje očigledno, ali kada se bavite poslom koji vam se ne dopada, tada se stvara trenutak da saznate šta je ono što vam se sviđa. Kada prođe neko vreme i kada se to iskristališe, znaćete da odluka da napustite taj posao nije bazirana na emocijama. Vi ne bežite, već nastavljate dalje ka onome što želite više.

Postoje li delovi dana koji vam više prijaju? (Pauza za ručak se ne računa.) Obratite pažnju na to šta to ti zadaci otkrivaju o vašim veštinama. U vreme kada imate manje posla, kuda lutaju vaše misli? Šta najčešće radite kada niste preokupirani? Ovo su sve pitanja koja vam mogu pomoći da vam bude jasnije šta je to što zapravo želite od jednog posla. Zapišite na papir odgovore na ova pitanja i uživajte u kreiranju svog savršenog posla!

Učite univerzalne veštine

Određene ideje prožimaju sve sfere. Svaki posao na neki način doprinosi društvu – vidi potrebu i rešava je kroz proizvod, uslugu ili veštinu. Bez obzira na to da li ste na poziciji koja doprinosi na način koji se vama najviše dopada ili ne, još uvek možete pokupiti mudrosti koje ćete kasnije primeniti.

Dajte sebi vremena da steknete znanje koje će vas pripremiti za budućnost. Imate priliku da učite od onih starijih i uspešnijih od vas. Ovo je naročito istina kada ste na zvaničnim, korporativnim poslovima i kada imate priliku da radite i sarađujete sa onima koji su ostvareni u okviru svojih profesija. To je, svakako, izuzetna prednost.

Nikako ne smemo uskratiti sebi iskustvo komuniciranja sa različitim kolegama kada god nam se pruži prilika. Postoji radna etika kod starijih generacija od koje možemo dosta toga da naučimo i primenimo danas, u bilo kojoj privrednoj grani.

Setićete se da se život ne svodi samo na posao

Da li je i za vas pitanje “Čime se baviš?” osetljivo toliko da ste i sami obazrivi kada ga postavljate?

Imate izbor kada ste na poslu koji vam se ne dopada – Možete dopustiti da budete ogorčeni i da vas liši samopouzdanja, ili možete prihvatiti da je to vaša trenutna situacija – a ne indikator vaše vrednosti kao osobe. Dobra stvar lošeg posla je da život sagledavamo izvan radnog vremena. Dozvoljava nam i da se bolje povežemo s ljudima, jer smo lično svesni toga da karijera nije uvek sinonim hobiju, interesovanju ili talentu, zato kreiramo svoj život i van kancelarije.

Na kraju krajeva, posao je uvek posao. Koliko god težili tome da živimo ležeran život ili da stvorimo posao “koji ne deluje kao posao”, postoje aspekti svake pozicije koji će biti manje idealni.

Kako bi uspeh bio na našoj strani, trebalo bi da naučimo da uživamo i kada nije sve bajno. Da vidimo svaku inicijativu kao novu priliku i da pronađemo vrednost tamo gde drugi vide samo prepreke!

VI TO MOŽETE!

Ovde saznajte koji su to mali trikovi koji će nam pomoći da se izborimo sa kolegama koje nisu prijateljski nastrojeni prema nama!

Ovde saznajte šta to može pozitivno uticati na razvoj vaše karijere!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp