Search
Close this search box.

Zašto je dobro imati kućnog ljubimca?

Zalupili ste vratima i besno ušli u kuću. Dan je grozan. Negde iz čoška odjednom dotrča mala, predivna mekana životinja. Razume da ste i nervozni i tužni ali, baš kao svaki pravi prijatelj, ne ostavlja vas same. Uz svog najdražeg cimera ćete polako zaboraviti na sve probleme dok se mazite i igrate sa njim. Ovo je samo jedan od razloga zašto je dobro imati kućnog ljubimca.

Iako vas je često strah odgovornosti koja vas čeka, ili imate decu pa se bojite njihove reakcije i još jedne dodatne obaveze, onda bi trebalo da znate da jeste nekad teško, ali imati kućnog ljubimca ima više prednosti nego mana. Ne mora to biti psić ili mačka – možete jednako uživati i sa malenom zlatnom ribicom u akvarijumu. Možda neće ispuniti sve vaše želje, ali će okupirati vašu pažnju kada želite da se sklonite od dosadnog i nepravednog sveta.

Psi pomažu da se rešite stresa. Zbog toga jedna kanadska škola ima sobu u kojoj se studenti igraju sa malim psima kako bi se što pre rešili nervoze koju im stvaraju domaći i pismeni zadaci. Kućni ljubimci pozitivno deluju na zdravlje odraslih jer snižavaju krvni pritisak i svom gazdi pomažu u prevenciji bolesti srca i pri lečenju depresije.

Deca se, uz kućnog ljubimca, uče disciplini, odgovornosti i kako da se ponašaju prema nekom živom biću kojem je potrebna njihova nega i pomoć. Kasnije će se lakše uklapati u društva, biti druželjubivija i naučiće da dele sa drugima sve što imaju. Ovo se posebno odnosi na decu koja su jedinci. Kućni ljubimci deci i tinejdžerima pomažu da stvore radne navike, a ujedno su i najbolji način da se odovoje od telefona i televizora. Da li ste znali da su deca koja su imala mačku kada su bila mala bila otpornija na 50% alergija, a imala su i jači imunitet? Kućni ljubimci na svojstven način drže porodicu na okupu, jer se svi članovi brinu oko njega i donose zajedničke odluke u vezi sa životom jednog  bića. Ljubimac je ravnopravan član porodice, odlazi sa roditeljima i decom u zajedničke šetnje i okuplja ih u zajedničkim aktivnostima.

Ukoliko vas još uvek nismo ubedili da je pravo vreme za jednog psa, mačku ili barem kornjaču, evo nekoliko zanimljivosti u vezi sa kućnim ljubimcima koje možda niste znali:

 • Psi su najbolji primer kako bi trebalo uživati u malim stvarima. Njihova najveća radost je kada su sa svojim vlasnikom.
 • Iako su pit bulovi poznati kao psi od kojih se treba kloniti, oni su veoma zaštitnički nastrojeni prema deci.
 • Prema istraživanju psi vole rok i rege muziku.
 • Psi se često smeju, ali je to jako teško prepoznati zato što to izgleda kako da su zadihani. Najčešće se smeju kada se igraju.
 • Ponekad kijaju tokom igre kako bi drugim psima dali do znanja kako ne žele da se zabava pretvori u tuču.
 • Psi vodiči slušaju naredbe slepe osobe, ali ako ta naredba vodi direktno u opasnost, oni su izdresirani da odbiju poslušnost. Ovakvo ponašanje se naziva „inteligentna neposlušnost“.
 • Otisak pseće njuške je isto što i ljudima otisak prsta.
 • Psi nekada glume da im je loše samo da bi dobili vašu pažnju.
 • Muški psi puštaju ženke da pobeđuju tokom igre, iako su uglavnom fizički jači od njih.
 • Istraživanje je pokazalo da psi mogu odlično proceniti nečiji karakter. Prepoznaju kada se neka osoba loše ponaša prema drugima.
 • Afrički sivi papagaj ima vokabular od preko 200 reči.
 • Mačka može rotirati uši za 180 stepeni.
 • Neke američke bolnice poslednjih godina postavile su velike akvarijume u bolnice, gde se odvijaju pojedine važne operacije i gde je prepuno je stresa, jer je dokazano da gledanje u ribice najbrže smanjuje stres.

Ponekad bi trebalo razmisliti o postupcima životinja i možda nešto i naučiti od njih. Ako ste planirali da kupite kućnog ljubimca, a još uvek ste u dilemi, mi vam to svakako toplo vam preporučujemo. Možda vam se čini da će biti mnogo problema dok se odlučite kako ga i gde smestiti i dok se ne uhodate oko obaveza u vezi sa njim, ali sve će biti lakše kad on dođe i oplemeni vaš dom kao niko i nikada pre.

Nikolina Budimir – Bekan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp