Search
Close this search box.

Zašto je dobro plakati?

“Blago onom ko suza ima, u toga srce umrlo nije”, Aleksa Šantić

Plač je ljudski odgovor na stresove i nezadovoljstva. Zdrav je podjednako koliko i smeh! Suze predstavljaju potpuno prirodan način da iz sebe izbacite sve ono što je negativno i što se u vama taložilo. Suze pozitivno utiču i na zdravstveno stanje organizma, jer smanju rizik od srčanih oboljenja. Slobodno možemo reći da su suze, baš kao i smeh, jedini prirodni lek za srce i dušu.

Iako se mnogi od vas ustručavaju da zaplaču na javnom mestu, stručnjaci smatraju da su suze potpuno normalna fiziološka potreba kao i bilo koja druga. Ukoliko vam nije prijatno da plačete pred drugima, isplačite se sami. Plačite uz knjigu, film, muziku, ali plačite kad vam se plače jer tako jedino možete da se oslobodite negativne energije koja truje kako vašu okolinu, tako i vaš organizam i psihu. Zanimljiva je i skoro pa netačna činjenica da žene plaču više od muškaraca. Oba pola plaču gotovo podjednako samo u različitim situacijama. Muškarce češće rasplaču pozitivni događaji, dok žene brže puste suzu zbog onih negativnih. Stručnjaci kažu da su za ovu razliku krivi hormoni!

“Suze su poput oluje – posle njih čovek je uvek mirniji.” Ivan Sergejevič Turgenjev

Plakanje kao čistač očiju. Suze poboljšavaju vid, jer pomažu hidrataciji sluzne membrane. U suprotnom kada je membrana isušena, slika koju vidite vam je zamagljena. Plakanjem uklanjate bakterije. Suze mogu da deluju kao potpuno prirodni antibiotik koji ubija do 95 posto štetnih bakterija u očima, jer kako ih možete imati u celom organizmu, normalno je da se nastane čak i u očima. Mogu da se izbore sa bakterijama, jer sadrže lizozim – enzim koji ima antibiotičko dejstvo.

Suze mogu biti najbolji način da se rešite stresa i negativnih emocija koje su se nakupljale u vama danima, mesecima, pa i godinama. Plakanjem se oslobađate toksina. Stres, takođe može izazvati pojavu otrova koje ćete na najbezbolniji i najlakši način izbaciti suzama. Stručnjaci kažu da takozvane “normalne suze”, koje mogu da poteku usled seckanja luka, na primer, sadrže 98% vode, dok su emocionalne suze pune prolaktina – hormona stresa. Preterano gutanje suza može da izazove i depresiju.

Zato je prava terapija – isplakati se. Pronađite svoje kutak, odredite sebi vreme i kao odlazak kod psihologa, zakažite turu plakanja.

“Onaj ko ne plače, ne vidi.” Viktor Igo

Ovde pronađite jednostavne načine da budete dobro prema sebi!

Ako vam je sada srce slomljeno, obavezno pročitajte OVAJ tekst!

Maja Vlajić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp