Search
Close this search box.

Zašto je peršun mnogo više od ukrasa za hranu

Ako ste navikli da odvajate peršun iz supe i da ga stavljate na stranu tanjira, vreme je da prestanete da ignorišete ovu biljku, s obzirom na to da može biti vrlo koristan dodatak vašoj svakodnevnoj ishrani. Peršun uglavnom igra sporednu ulogu kao najčešći (i najlepši) ukras na hrani, ali zaista zaslužuje jedno mesto ,,pod reflektorima” jer pozitivno utiče na naš organizam.

Ako vam se ne dopada ukus, biće vam drago kada vam budemo rekli da je jednako koristan i u formi esencijalnih ulja, kao i u čajevima i ,,smutijima”. Pogledajte na koje sve načine nam ova sjajna biljka može pomoći da budemo u top formi!

Poboljšava varenje

Peršun nije samo bogat vitaminima (B, A, C, E i K), već potpomaže varenje i detoksikaciju. Dugo je korišćen kao lek protiv problema sa varenjem i zatvorom, a povrh svega – sprečava i nadutost. Tako da, kada sledeći put budete imali problema sa stomakom, setite se ove biljke.

Alternativni je antibiotik

Sve je jasnije da antibiotici mogu naneti jednako mnogo štete koliko i koristi. Zato peršun može biti efektivna zamena, jer jača imuni sistem i tako nas štiti od uobičajenih bolesti kao što su prehlada ili grip. Osim toga, leči i probleme sa bešikom. Čaj ili esencijalno ulje su odlična sredstva za zaštitu protiv infekcija i bolesti.

Pospešuje rast kose i regeneraciju kože

Peršun može raditi u našu korist i kada je spoljašnji izgled u pitanju. Sadrži vitamin C i K, pa se često koristi u tretiranju bubuljica i akni, kao i da koži povrati elastičnost. Može pomoći i pri dezinfekciji pora. Ulje peršuna možete naneti direktno na kožu glave kako biste pospešili rast kose.

Osvežava dah

Ponekad samo pranje zuba nije dovoljno. Peršun sadrži hlorofil, koji daje listu zelene tonove, a takođe je i razlog zašto funkcioniše kao antioksidant i osveživač koji se može izboriti protiv neprijatnog zadaha. Žvakanjem svežih listova peršuna možete na bezbedan i prirodan način osvežiti svoj dah!

Olakšava menstrualne bolove

Mislimo da nam je svanulo kada smo videle ovaj podatak. Zbogom, bolovi! Anti inflamatorna svojstva peršuna olakšavaju bilo kakvu vrstu otoka ili nadutosti u telu, kao što je već spomenuto. Peršun sadrži i apiol, koji reguliše ciklus!

Funkcioniše kao prirodni detoks

Peršun poboljšava funkcionisanje jetre i bubrega, što omogućava telu da se propisno i efikasno otarasi toksina. Sa regularnom eliminacijom štetnih materija, telu je omogućeno da napravi prostora za dobre i korisne materije, a samim tim funkcioniše optimalno.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp