Search
Close this search box.

Zašto je važno da nikada ne prestanemo da učimo

Toliki deo našeg života posvećen je učenju da je lako zaboraviti neke stvari jednom kada zatvorimo udžbenike i prebacimo fokus na porodicu, prijatelje i ukrcamo se na voz profesionalnog razvoja.

Dobra vest je da ne moramo da ulazimo u učionicu (mada i dalje postoji kao opcija!) kako bismo održali svoju posvećenost doživotnom učenju i kako bismo nastavili da se razvijamo. Uz malo truda i promene perspektive, sve je moguće.

Zašto bismo nastavili da učimo?

Iz vrlo jasnih razloga:

Radite na tome da budete najbolja verzija sebe: Učenje je dobro za naš mozak, samopouzdanje i emotivnu dobrobit. Kada postanemo dobri u nečemu to je jednostavno uzbudljivo! Uz onaj dobar osećaj da smo nešto postigli, vežbamo i brigu o sebi, jer odvajamo vreme da uložimo u svoje lične ciljeve i snove. Ovaj napor čini da budemo bolji prijatelji, sestre, majke i partneri, zato što ispunjava sve uloge koje u životu igramo.

Profesionalno je neophodno: Živimo u ekonomiji koja se bazira na znanju i u kojoj je za uspeh neophodno da konstantno nadograđujemo svoje veštine i sposobnosti. Kompanije traže talente širom sveta, što znači da se neće oslanjati isključivo na naše akademsko iskustvo – naročito ako očekujemo doživotni profesionalni uspeh.

Kako se posvetiti doživotnom učenju?

ucenje

Veliki prvi korak ka tome je da shvatite da je učenje u kontinuitetu i moguće i korisno. Međutim, morate znati da ne postoji merljiva količina znanja koju morate dostići, već da bi rutinski trebalo da se otvorite prema novim idejama, iskustvima i izazovima. Na primer:

Postavite sebi pitanje: Prvog dana u mesecu postavite sebi pitanje na koje želite da nađete odgovor do kraja meseca. Izazovite sebe tokom sledećih nekoliko nedelja da sakupite što više informacija o zadatoj temi. Od toga kako se pravi šminka, do toga koja su najveća dostignuća Mihajla Pupina, mogućnosti za nova saznanja su neograničene!

Koristite slobodno vreme: Čovek u proseku provede do 2 sata na društvenim mrežama. Naravno da bi trebalo da povremeno damo sebi oduška za ,,skrolovanje“, ali sigurne smo da imate nekoliko slobodnih minuta u toku dana koje možete posvetiti svom novom cilju vezanom za učenje. Na primer, slušajte korisne podkastove (već smo ih uvrstili u jedan od najkorisnijih hobija!) ili TED klipove.

“Zabiberite” veče sa devojkama: Umesto što se okupljate u kafiću, idite na predavanje ili neki drugi kulturni događaj u svom gradu. Događaji na univerzitetima, u bibliotekama ili muzeju mogu biti dobar početak. Posle toga možete otići na piće i sumirati utiske kako biste zapamtile ono najvažnije. Da li ste znali da bolje zadržavamo informacije kada o njima možemo diskutovati sa nekim?

Obratite pažnju na unutrašnji glas: Ponekad je naša glad za učenjem naznaka da smo spremni za promenu u svom životu. Ukoliko svi onlajn kursevi, knjige i seminari ne zadovoljavaju vaša interesovanja za određenu temu, možda je vreme da razmislite o promeni karijere ili čak da upišete neke nove studije? Nikad nije kasno!

Da li vi smatrate za sebe da doživotno učite? Na koji način to praktikujete? Podelite vaše iskustvo sa nama u komentarima!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp