Search
Close this search box.

Zašto je važno da smanjite unos šećera?

Čak i kada znamo da šećer nije zdrav, gotovo svi uživamo dok jedemo omiljeni kolač, međutim, ponekad je odluka o smanjenom unosu šećera dobra i važna za naše zdravlje. Pa ipak, koliko god se mi trudili da ga isključimo iz ishrane, šećer se nalazi gotovo u svemu što jedemo.

Povećani unos rafinisanog šećera može biti uzrok, ne samo prekomernog gojenja, već i povećanog rizika od srčanih bolesti, dijabetesa, ali i depresije. Zato je jedino zdravo rešenje zameniti rafinisani šećer, onim koji se nalazi u voću i koji ne utiče na povišen nivo šećera u krvi.

S obzirom na način života, koji svakodnevno vodimo, dolazimo do fenomena sa kojim se u poslednje vreme susrećemo sve više, a to je zavisnost od šećera, koja je podjednako štetna za naš organizam, kao ostale vrste zavisnosti. S vremenom, ako je unos šećera visok, organizam postaje tolerantan na njega i želja za slatkišima postaje sve veća, a ako joj se prepustite, prepuštate se mogućnosti da ugrozite svoje zdravlje.

Šećer je prirodni izvor energije u našem organizmu, neka vrsta goriva, koje nas pokreće i kada količina šećera u krvi opadne, mi ćemo osetiti potrebu za dnevnom dozom slatkog. Potrebu tog tipa treba zadovoljiti, ali unosom potrebne količine šećera, jer će se sve suvišno taložiti na našem telu u vidu masnih naslaga.

Kada zaista donesete odluku da smanjite dnevni unos šećera, osetićete promene i biće vam zaista teško, jer će što manje šećera jedete, potreba za njim biti sve veća, međutim, nivo hormona u krvi izbalansiraće sa za najviše 72 sata i vi ćete potpuno normalno funkcionisati i sa minimalnom količinom šećera unetom tokom dana. Bitno je dakle samo da prevaziđete prvobitnu krizu.

Kako biste se zaista pridržavali svoje odluke o smanjenom unosu šećera, pripremite se na to da ne dolazite u iskušenja. Prečistite svoje namirnice u kući i odstranite sve namirnice koje sadrže šećer, a pri kupovini novih obratite pažnju na sadržaj svih namirnica koje kupujete, kako biste izbegli namirnice sa skrivenim šećerima.

Prvi korak u smanjenju unosa šećera jeste da izbacite unos prerađene i rafinisane hrane, pa ćete na taj način smanjiti i unos masti i soli. Sveže namirnice veoma su zdrave, jer preradom nisu uništene hranljive materije i unete one štetne poput viška šećera i soli.

Zaista je važno da unos šećera smanjite postepeno, jer bi nagli prekid mogao da izazove šok u vašem organizmu. Kako biste nadomestili potrebu za šećerom, jedite voće.

Kada se naviknete na smanjeni unos šećera počećete naglo da gubite na težini, koža će vam biti čistija i izgledaćete svežije i mlađe. Osećaćete se zdravije, pokretljivije i bićete raspoloženiji, što je sasvim dovoljno razloga da pokušate da napravite ovaj korak napred ka zdravijoj verziji sebe.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp