Zašto je važno da svakodnevno izdvojite nekoliko trenutaka samo za sebe?

Po prirodi, stvoreni smo da živimo okruženi drugim ljudima, da sa njima provodimo dragocene trenutke i stvaramo uspomene, kojih ćemo se sa osmehom sećati, ali postoje i oni trenuci u toku dana, koje zaista želimo da provedemo u miru i posvećeni svojim mislima, kako bismo pronašli kompas i osećali se dobro u svojoj koži.

S obzirom na način života, kojim živimo, ponekad je zaista teško uskladiti vreme za sebe i vreme za druge i u tom slučaju, vreme za sebe uglavnom ispašta, a na taj način i vi sami, jer se osećate izgubljenim. Zaista je važno da naučite da vaše potrebe nisu sebične, već da jedino onda kada udovoljite sebi možete posvećeno da poklonite pažnju drugima i zato svakodnevno ukradite po koji trenutak za sebe i svoje misli, kako biste shvatili u kojoj se fazi nalazite i šta vas okupira i kako biste u odnosu na to uskladili svoj život i vreme.

Bitno je da potrebu za sopstvenim vremenom predočite sebi, ali i drugima. Da im objasnite kako to što nekad želite da budete sami nema veze sa njima, već je to vaš način da poboljšate sebe, osvežite svoj um i duh, a onda se svojim prijateljima potpuno posvetite kao mirna i rasterećena osoba, bez briga i okupacija, sprmena da slobodno uživa u druženju.

Naravno, da biste se potpuno povezali sa sobom, potrebno je da to uradite na način koji vam prija. Odaberite nekoliko mesta za beg od svega i svih i nekoliko stvari koje volite da radite kada ste sami sa sobom. Recimo, za mene je jedinstveni momenat konsolidovanja misli posmatranje ma kog neverovatno jednostavnog i lepog prizora na beogradskim ulicama. To su trenuci koji me inspirišu da se setim sebe i svega onoga što sam. Tada jednostavno znam gde sam i ka čijem osmehu sam danas krenula.

Važno je da se sretnete se sobom svakoga dana i da nakratko prelistate svoje misli, kao dnevne novine. U miru i tišini pročitaćete samo one najistaknutije naslove, a onda ćete nastaviti svoju mirnu šetnju razmiljajući o tome šta biste mogli da uradite povodom pročitanog i tokom te šetnje krenućete ka boljoj verziji sebe.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp