Search
Close this search box.

Zašto je važno da usporimo i proživimo svaki svoj dan?

Danas je još jedan ponedeljak, još jedan mesec se bliži kraju, ponekad zaista izgleda da život prolazi mimo nas, dok se trudimo da se ispetljamo iz gomile obaveza, koje svakodnevno imamo.

Nekako se čini da ćemo se dokopati slobodnog vremena, ako sve obaveze obavimo brzo i da ćemo konačno moći da udahnemo neki trenutak svoga dana, a onda shvatimo da je u našoj brzini prošla čitava nedelja i da ništa od nje nismo uspeli da odvojimo za sebe.

Možda je napokon pravo vreme da malo usporimo…

Zaista, zapitajmo sebe, kada smo poslednji put rekli, sada je vreme samo za mene, završili sa obavezama, odlučili se da zastanemo i da u tišini razbistrimo i sredimo svoje misli. Toga zaista dugo nije bilo.

Kad razmišljamo u ovom pravcu, na pamet mi pada samo jedna misao, koliko daleko smo spremni da odemo u trčanju za svojim ambicijama? Da li smo zaista spremni da jureći propustimo život, umesto da zastanemo i zadržimo dah?

Ako se ipak odlučimo za nešto sporiji stil života, to znači da tokom dana nećemo biti najproduktivnije osobe na svetu, ali ćemo zato svaki trenutak provesti kvalitetnije i onom manjem broju obaveza posvetiti svoju apsolutnu pažnju.

Konačno ćete živeti u trenutku, doživećete svaki svoj uspeh, odbolovati svaki svoj pad, imaćete priliku da se iskreno radujete i zamislite, zaista ćete uživati u šolji jutarnje kafe.

Postoji nekoliko benefita sporog životnog stila, koji će se doslovno odraziti na kvalitet našeg dana.

Smanjuje se osećaj gladi

Kažu da smo postali konstantno gladni, samo zato što se ne fokusiramo na hranu, tokom svog obroka. Zbog toga naš mozak ne prima signal o sitosti i postajemo populacija sklona gojenju. Dakle, ako bismo se odlučili za sporiji život to bi u pravom smislu bila jedna zdrava odluka.

Smanjuje stres

Kada živimo u trenutku imamo više vremena da promislimo, uočimo eventualne greške i ispravimo ih na vreme. Uostalom, ponekad je zaista važno dati sebi malo vremena, u danu koji preti da vas proguta količinom posla i obaveza koje imate. Uzmite pola sata za sebe, kako biste napunili baterije i nastavili sa daljim obavezama.

Naučićete nešto o sebi

Kada svoj dan ne ispunite gomilom obaveza, već odlučite da neko vreme ostavite za sebe, konačno ćete se setiti da imate interesovanja, da želite da upoznate neki deo svoje ličnosti, na koji ste zaboravili, da svoje vreme potrošite u prirodi, u kvalitetnom razgovoru sa prijateljima, ili uz dobru knjigu, kojoj toliko dugo niste poklonili pažnju.

Kada konačno odvojite nešto vremena za sebe, setićete se u čemu sve uživate, šta vas i na koji način motiviše i onda će svaka obaveza tokom dana imati mnogo više smisla. Ništa vam neće biti teško i radovaćete se svakom novom danu, jer vam baš ništa neće promaći i imaćete svoj život pod kontrolom.

Autor: T. P:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp