Zašto Kosta Rika mora biti na vašoj listi putovanja iz snova

Putovanje u Kosta Riku je kao nijedno drugo. Istražujete tropski raj sa obe strane oivičen nepreglednim obalama. Na istoku su tople vode Kariba, dok na zapadnoj obali možete gledati kako sunce zalazi za Tihi okean. Hrana je sveža i ukusna, bilo da uživate u svežem kokosu pored vode ili ste u restoranu i isprobavate karipsku kuhinju.

Ljubitelji prirode takođe imaju sreće: šetnje, ronjenje sa ili bez boce – šta god poželite, tu je. Kosta Rika je prepuna doživljaja koje morate iskustiti.

Prizori

foto: Christian Markeli

Kosta Rika vrvi od predivnih predela, ali vaša prva stanica bi trebalo da bude glavni grad, San Hoze. Ukoliko postoji jedna stvar koju morate videti u gradu, to je Narodno pozorište. Postoje ture ovog zdanja, a kad ste već tu, pogledajte i program. Glavni grad je pravo kulturno gnezdo, puno muzeja, ali najpoznatiji je Narodni muzej, koji ima predivan odeljak posvećen leptirima i izložbe koje pružaju interesantan uvid u istoriju zemlje.

Najpoznatije mesto Kosta Rike, pak, je lociarno van grada. La Fortuna de San Carlos je vulkan koji se nalazi severozapadno od San Hozea i okružen je jezerima, stazama za pešačenje i vodopadima!

Plaže

foto: Mig Jetay

U zemlji okruženoj predivnim plažama teško je izdvojiti  koje morate posetiti. Postoje, pak, tri koje morate videti: Tamarindo, Santa Teresa i Uvita.

Tamarindo se nalazi na severnom delu zapadne obale. Topla voda i niska plima čine ovu plažu idealnim mestom za surfovanje. Pojedine ture nude jahanje, zip-lajn i obilazak brda koja okružuju ovu predivno oazu.

foto: Marco Diaz

Santa Teresa je grad na obali koji pruža skoro svaki tip aktivnosti posetiocima: od surfovanja, preko zip lajna do ronjenja. Kada dođe vreme za opuštanje, postoji mnoštvo SPA centara u okolini.

Za mirniju alternativu posetite plažu Uvita, koja je prepoznatljiva po crnom pesku i neverovatom prirodom. Vožnja kajakom ili kanuom je ovde popularna, a od prirode naprosto zastaje dah. Isprobajte plivanje s delfinima za nezaboravno iskustvo.

Hrana

foto: Pierre Maheux

Kulturu ove zemlje najbolje ćete osetiti kroz hranu. Kuhinja Kosta Rike je bogata i raznovrsna, a poprilično velike porcije možete dobiti po veoma pristupačnoj ceni. U zemlji koja je okružena vodom, ne čudi da je morska hrana izuzetno popularna.

Za pravi doživljaj predlažemo da prošetate do jedne od mnogih sodas restorana, koji su mali i uglavnom vođeni od strane porodica i koji serviraju tradicionalna jela. Nakon toga, zadovoljite potrebu za slatkim u La Sorbetera de Lolo Mora gde služe sladoled koji je omiljen među lokalnim stanovništvom – i to sladoled sa ukusom vanile i cimeta!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp