Zašto muškarci zaista varaju

Oko 20% ljudi koji su navodno u monogamnoj vezi će prevariti partnera u nekom trenutku veze. Bez obzira na pol, oni koji varaju imaju sijaset opravdanja i shvatanja kako je to sve OK (u njihovoj glavi).

Muškarci posebno teže ka poricanju – okrivljuju, ublažavaju, opravdavaju se, racionalizuju i tako dalje. Listi nema kraja. Sve te razloge objektivni posmatrač može demantovati, ali oni koji varaju ili neće ili ne mogu.

Ono što je bitno je da ovo nisu istinski razlozi zašto se muškarci upuštaju u neverstvo. Evo o čemu se verovatno radi:

Nesigurni su

Misle da nisu dovoljno lepi, bogati, mladi, pametni, moćni ili šta god. Kako bi se izborili protiv ovoga, traže potvrdu sa strane ne bi li se osetili poželjnijima i vrednijima.

Imaju nerealna očekivanja o tome šta partner treba da obezbedi

Misle da njihov partner treba da ispunjava svaki njihov hir i želju, bilo seksualnu, bilo neku drugu (i to 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji). Kada se to očekivanje ne ispuni, traže utehu kod nekog drugog.

Ne razumeju razliku između seksualne tenzije i emotivne bliskosti

Drugim rečima, mešaju reakcije prouzrokovane seksualnom privlačnošću i ljubav. Posledica toga je da konstantno žele da osete te ,,leptiriće“, a ne shvataju da se vremenom taj osećaj menja drugim, možda manje intenzivnim, ali mnogo kvalitetnijim i trajnijim osećajem bliskosti.

Nesrećni su u svojoj vezi

Ponekad žele da prekinu stvari, ali umesto da progovore – varaju i primoravaju da partner odradi ,,prljavi posao“ raskidanja. Ili možda žele da imaju ,,rezervu“, tako da kad raskinu ne budu sami.

Osećaju da imaju pravo na to

Misle da zaslužuju nešto specjialno samo za njih zato što mnogo rade, privređuju za porodicu ili kakav god još super logičan izgovor smisle. Drugim rečima, smatraju da im svet duguje nešto više i naplaćuju to na ,,adekvatan” način: seksualnom prevarom.

Nikada nisu ni nameravali da budu verni

Od samog početka su gledali na monogamiju kao na nešto što bi moglo ,,izmanevrisati“, a ne nešto što je dragoceno. Plan od samog početka je bio da laže, čuva tajne i bude sa drugima bez trunke griže savesti.

Većinom vremena postoji više faktora koji vuku muškarca ka prevari. Uprkos tome, sa neverom se uvek pruža i još jedan izbor.

Ono što hoćemo da kažemo je da ne gubimo slobodnu volju samo zato što smo imali teško detinjstvo ili se osećamo kao da ne dobijamo nešto što zaslužujemo. Uvek postoji terapija, individualna ili za parove, ili suva iskrenost u komunikaciji. Sve to može učvrstiti ego čoveka, umanjiti poriv za varanjem i izgraditi stabilniju vezu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp