Evo zašto neki od nas ne vole da vežbaju

Preskakanje još jednog treninga kako ne bismo propustili premijeru nove epizode serije je postalo toliko normalno, jednako kao i spavati šest do osam sati svake noći ili prati zube svakog jutra.

E pa, ispostavilo se da i jeste normalno (na neki način). Prema urednicima iz magazina Harvard, ljudi su zapravo “rođeni  da odmaraju”, jer su evoluirali od predaka lovaca koji su ,,vežbali onoliko koliko im je bilo potrebno da prežive“. Zapravo, trčanje u svrhu vežbanja bi bila neka vrsta pretnje za zdravlje i dobrobit naših predaka. S obzirom na to da više ne lovimo sami svoju hranu, na neki način smo “prevazišli” trčanje.

fitness

Nažalost, ovo ne menja činjenicu da zdrava ishrana i vežbe predstavljaju osnovu zdravlja. Možda jesmo evoluciono programirani da ne volimo vežbanje, ali bi nam svima odgovaralo da naučimo kako da prevaziđemo poriv da ostanemo zalepljeni na kauču.

Možemo, na primer, da učinimo vežbanje zabavnijim tako što ćemo se pridružiti grupi trkača ili se učlaniti u neki program gde ima više učesnika. Jako je bitno da se potrudimo, jer oni koji vežbaju imaju bolju koncentraciju, bolje pamćenje i fokus. Odavno vam je jasno da vreme koje provedemo trenirajući nije izgubljeno, već višestruko uzvraćeno!

Imamo i nekoliko malih trikova kako da naterate sebe da krenete u teretanu. Pročitajte ih ovde!

Kako ste vi uključili vežbanje u svoju rutinu?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp