Search
Close this search box.

Zašto nosimo crveni konac?

Sasvim smo sigurni da vam je od malena poznato verovanje o crvenom koncu, ali da li znate šta stoji iza toga? Malo smo istražili i delimo sa vama šta on zapravo simbolizuje.

Crveni končić oko ručnog zgloba se nosi do dana današnjeg. Deca, ali i trudnice, majke, kao i neke slavne osobe i veliki broj vernika nosi ga zbog njegove nikad dokazane moći da ,,odvrati” lošu sreću koja dolazi od ,,zlih, urokljivih očiju”.

Verovali ili ne, nošenje crvenog konca praktikuju četiri različite vere: hinduizam, kabala, budizam i hrišćanstvo. U zavisnosti od kulture, viđamo ga i na desnom i na levom zglobu i uglavnom se pravi od vune, a može imati i čvoriće na sebi.

Zašto baš crveni?

Zato što je upravo ova boja korišćena od davnina, a simbolizuje krv i zaštitu od uroka. Crvenom bojom su nekada iscrtavali ratnike pre odlaska u borbu, a čak i vrata svojih domova kako bi se zaštitili od nesreće.

Crvena boja u ljudskoj istoriji ima dugačku tradiciju i svaka kultura je imala svoju verziju tumačenja, pa se tako veruje i da crveni konac predstavlja talisman koji štiti onoga ko ga nosi. U pojedinim praksama se veruje da bi ga trebalo vezati oko levog zgloba, jer ta strana tela dopušta da sreća dopre do vas.

Kako se koristi u okviru hrišćanstva?

U hrišćanstvu se, u okviru Biblije, spominje da crveni konac ,,odbija nesreću“. Uglavnom se nosi na levom zglobu. Crvena u hrišćanstvu simbolizuje vatru, krv i svete duhove.

Mnoge bake na našim prostorima su novorođenčadi vezivale crveni konac oko ruke, jer se smatralo da će upravo on zaštititi bebinu čistotu duha od svih nesreća i uroka koji vrebaju.

Kako se koristi danas?

Danas možemo narukvice od crvenog konca videti u svim slojevima društva – od religioznih pojedinaca do onih koji to nisu, od najmlađih do onih malo starijih. Više se ni ne ograničavaju samo na narukvice, već neki nose crveni konac u i svom novčaniku, džepu ili torbi. Trend je postao internacionalan, te su počeli da ga nose svi – od poznatih ličnosti do tinejdžera u obližnjem kraju.

Nositi crveni konac radi zaštite od uroka je nešto što su ljudi praktikovali od davnina, a sasvim je očigledno da je od velikog značaja i u savremenom svetu. Pojedini tradicionalisti ne smatraju ovo legitimnim običajem, štaviše, mišljenja su da je to ,,nevernički“ potez; ali ako se ova tradicija u vašoj porodici prenosila generacijama i ako je za vas značajna, samo napred!

Kada se crveni konac otkine, veruje se da je oterao sve negativno, a upio svu pozitivnu energiju. To znači da je ,,obavio svoj posao“, tako da nemojte da se zabrinete. Po želji, možete staviti novi kako bi nastavio da vas štiti.

Ipak, imajte u vidu da, kada ostavimo po strani sva verovanja, najbolji način da sebe zaštitite od uroka je da budete dobar čovek. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp