Search
Close this search box.

Zašto “sebično” nije uvek ružna reč

Mnogi od nas bi verovatno bili bar blago uvređeni kada bi nas neko opisao kao sebične. To nije reč koja se baca unaokolo kao kompliment. Zato su ljudi koji ispoljavaju sebičluk opisani uglavnom kao egocentrični, neobzirni, a čak i nemoralni.

Ipak, ispostavilo se da biti sebičan s vremena na vreme ne mora biti tako loše. Verovali ili ne, staviti svoje potrebe na prvo mesto može biti korisno za našu dobrobit, profesionalne ciljeve, a čak i za veze!

Briga o sebi je bitna za naše blagostanje

Odvajanje vremena da saslušamo sopstvene potrebe i uradimo nešto lepo za sebe je jako važno. To nije sebičluk. Uživanje u vremenu nasamo umesto izlaska s prijateljima nekad može biti i najbolja odluka koju smo doneli.

Spavajte dovoljno, spremajte obroke, vežbajte i opuštajte se. Tako ćete kontrolisati stres i drastično poboljšati raspoloženje. Ponekad nešto neočekivano, poput napuštanja nesrećne veze, može biti regenerišuće, iako time možda razočaramo svoje prijatelje ili porodicu. Jednostavno šaljemo moćnu poruku sebi da smo vredni toga.

Fokus na sebe pomaže u poslu…

Lako je da se osetimo kao da bi trebalo da sopstvene potrebe stavimo na stranu kako bismo se profesionalno razvijali. Mi, pak, mislimo da je bolje da napravimo korak unazad i zadovoljimo svoje lične potrebe kako bismo bili produktivniji i efektivniji na poslu. Tada ne samo da smo bolje ,,opremljeni“ da izdržimo stresove koji bez izuzetaka nastaju, već su nam i stvari koje moramo da uradimo drastično manje odbojne. Lakše je i ostati motivisan kada se osećamo kao da biramo da radimo, a ne kao da moramo.

…a i kod veza!

Istina je da smo u mnogo boljoj poziciji da pomognemo drugima kada se najpre postaramo za svoje potrebe. Isto tako je manja verovatnoća da ćemo se istresati na drugima onda kada pre svega brinemo o sebi. Na ovaj način, biti sebičan s vremena na vreme nam može pomoći da budemo bolji i da pružimo više podrške svojim prijateljima ili partneru. Upražnjavanje brige o sebi može inspirisati i naše bližnje da učine to isto!

Stavljanje sopstvenih potreba na prvo mesto ne podrazumeva kraj društvenog života. Na kraju krajeva, svaka promena kroz koju prolazimo može biti dobar način da se vidi koji prijatelji su istinski uz nas i koji će biti tu i u dobru i u zlu.

Konačno, biti sebičan ne podrazumeva da samo brinemo o sebi, na uštrb svih drugih oko nas, već da brinemo o sebi na isti način kao što to činimo i za druge. Tako da samo napred i dajte sebi dozvolu da preskočite neko okupljanje i častite sebe masažom ili dugom pauzom. Bićete iznenađeni koliko vam ,,sebičluk“ može pomoći – i to ne samo vama, već i ljudima sa kojima ste najbliži.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp