Search
Close this search box.

Zašto slavimo Dan žena?

Svake godine širom sveta se 8. marta obeležava Dan žena. Ovaj praznik je prilika da se slavi izuzetan doprinos žena našem društvu.

Žena je reč koja u našim glavama prikupi mnogo različitih slika i izazove širok dijapazon emocija, poput nesebične ljubavi, nege i brige. Ko je žena? Definicija iz rečnika, koja ženu opisuje kao odraslu osobu ženskog pola, nije dovoljna da opiše njenu ulogu. Žena je mnogo više od toga.

foto: Hannay Yoder

Žena je pun krug. U ženi leži moć da stvara, neguje i preobrati. Razumeti ženu je ponekad misterija i zahteva mnogo upornosti i znanja. Ona je oličenje ljubavi, požrtvovanja i brige. Za svoje voljene spremna je da da sve što ima, a da ni ne trepne. Daruje život i to je čini najmoćnijim i najjačim bićem. Sa lakoćom korača kroz ulogu ćerke, sestre, prijateljice, supružnice i majke, šireći svoju bezuslovnu ljubav.

Kroz istoriju, žene često nisu bile poštovane onoliko koliko su zaslužile, ali uprkos tome se nisu žalile. Ipak, vremenom su se borile da isplivaju na površinu kao pobednice. Danas su mnogo više osnažene i svesne svojih prava, a promene njihovog položaja mogu se videti na polju obrazovanja, zdravstva, jednakosti i profesionalnog razvoja. Poslednje decenije obeležene su promenom stava prema ženama i njihovim drastičnim usponom u svim sferama života.

Zašto je potrebno slaviti Dan žena?

Zato što je povremeno potrebno zastati, pogledati iza sebe i odati poštovanje svim ženama u našem životu. Majkama, bakama i tetkama; drugaricama, kumama i cimerkama; ćerkama, unukama i sestrama. Sve one su pokazale da su, ako ne superiorne, onda definitivno jednake muškarcima u svakom pogledu.

Na Dan žena slavi se njihovo postojanje, njihova nesebičnost i ljubav. Hiljade događaja širom sveta organizuje se upravo u njihovu čast. To je dan koji bi, kao i svaki drugi, trebalo da inspiriše žene da budu neustrašive kakve jesu i da im stavi do znanja da je njihova moć nemerljiva!

Iznad svega, budi heroina svog života. Ne žrtva. – Nora Efron

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp