Search
Close this search box.

Zašto su žene stavrno jači pol!?

Postoji li reč koja ima više sinonima od reči žena? Možda se upravo u ovoj sinonimiji i krije sva snaga koju žena sa sobom nosi. Kada kažete majka, sestra, ljubav, snaga, hrabrost, razumevanje, strpljenje, požrtvovanje, lepota, ćerka, prijatelj,  rame za plakanje, partner u zločinu, vi sve vreme zapravo ponavljate jedno isto: ŽENA! 

8. mart se bliži: 9 savršenih poklona za svaki tip žene

Kažu da je mesec mart, posvećen ženama, u znak sećanja na 8. mart 1908. kada je 15000 žena marširalo ulicama Njujorka, zahtevajući pravo glasa i bolji ekonomski, pravni i socijalni položaj u hladnom svetu kravata i manžetni. Prvi ovakav protest odigrao se, nažalost bezuspešno 1857. Žene su se borile i upornim zahtevanjem izborile se za svoje pravo! A ovaj dan slavi se kao praznik žena od 1917. godine. 

Ovaj dan poslužio je kao povod da se zapitamo, da li je uopšte moguće da se slavljenje jednog bića sa toliko mnogo značenja i osobina, koje u sebi nosi, svede na jedan dan? To je prosto nedopustivo! 

Roditi se kao žena nije ni malo jednostavno. Pre svega, jer živimo u svetu, koji, koliko god savremen bio i dalje čvrsto stoji na predrasudama okrenutim protiv ženske sposobnosti i samostalnosti. Sa  druge strane, vi  se rađate, da biste bile vaspitane i osposobljene za najvažniji zadatak u životu, da postanete majka, da odgajate i za život osposobite druge mlade ljude, da budete podrška dok postojite, a uz to vi imate i listu mnogih drugih dužnosti koje se uzgred podrazumevaju. 

Biti žena znači biti vatra. Kada kažemo vatra mislimo na snagu. Snaga je neophodan činilac karaktera  svake žene, da odraste od male, naivne devojčice u odlučnu damu, koja će na sebi svojstven način, za nijansu promeniti svet.  

Ovih 9 navika ima svaka srećna žena!

Zadatak svake devojčice je da sanja, da još od malih nogu stvara viziju o  tome kakva će ona žena biti jednog dana, zadatak devojke je da krene tim putem, a odrasle žene je da prethodne dve verzije sebe ne izneveri. Dakle ta vizija ne mora biti vizija karijeristkinje, možete maštati o tome da budete majka, domaćica okružena velikom porodicom i brigom o kući, uspešna žena, koja svoj posao obavlja neprikosnoveno, ona brižna, dostupna svima, puna ljubavi i saosećanja, ili pak buntovna žena, koja će ići mimo sveta i svoga vremena. 

Za svaku  od ovih vizija potrebno je nekoliko bitnih karakternih osobina, koje se vaspitanjem stiču. Vi morate biti osvešćene, spoznati vrednost svoje snage, biti osposobljene da postanete samostalne, da se za svoje snove izborite same, pa da ih ostvarene delite sa drugima. Morate biti dame, žene koje vole sebe, koje ulažu u svoj  personaliti, one koje uvek imaju pravi odgovor na svako postavljeno pitanje, i one koje će staviti neopozivu tačku na svaki pokušaj diskriminacije. 

5 žena koje već vekovima inspirišu!

Danas, živimo u svetu u kom je potrebno boriti se srčano za svoje mesto pod suncem. Žene to mogu, kao što su to mogle i one 1908.  godine. Međutim, one moraju živeti sa  svešću da su pored toga što su žene one i majke, ćerke, sestre, drugarice, voljene žene, što znači  da se u ovoj borbi nikada i nikako ne bore za sebe. One se bore za budućnost svoje dece, za sreću svojih majki i očeva, za svoju za početak dvočlanu zajednicu. Bore se za ljubav i razumevanje. 

Žena voli bezuslovno, kada stvarno voli. Spremna je na žrtvu i vaspitana je da bude dobar slušalac. Ona razume i leči rane svima koje tokom života skuplja u svom okruženju. Gomile neprospavanih noći, obrisanih suza, zagrljaja i poljubaca, izgovorenih pravih reči, padova i ponovnih ustajanja, sve je to u opisu samo jedne odrednice u rečniku.  

Zašto slavimo Dan žena?

Zato danas odlučno obećajte sebi da ćete slaviti žene svakoga dana. Da ćete uvek jasno videti sve njihove vrline, da ćete shvatiti da su one nežan, ali ravnopravan pol! Podjednako jake, podjednako inteligentne, obrazovane i da imaju ravnopravne mogućnosti sa muškarcima.  

One su tu da budu uspešne, ali da i pored toga dočekaju nekoga iza zatvorenih vrata, sa toplim ručkom, opeglanom košuljom, razumevanjem i ljubavlju. One su stub i snaga, i stoga zaslužuju da budu slavljene svakog dana. 

Ne morate nikada pričati hvalospeve, ne morate to isticati bilo gde. Dovoljno je da voljenu ženu učinite da se oseća vrednom, voljenom i poštovanom! Dovoljno je da ih slavite delima, kao što one podrškom međusobno proslavljaju jedna drugu! 

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp