Search
Close this search box.

Zašto vaše dete laže?

Primetili ste da vaše dete izbegava da vam da odgovor, ili da vas često slaže, kada ga pitate čak i najprostije pitanje poput toga da li je opralo zube ili pokupilo igračke. Neretko, deca su sklona da slažu, ili prećute istinu, a naše pitanje je zašto to rade?

Naime, laži se kod dece obično pojavljuju u periodu oko treće godine, kada deca još uvek nemaju svest o tome šta je laž. Dete nije kadro da shvati da je izbegavanje istine loše, jer uviđa da ga to neretko spašava od kazne. Upravo iz tog razloga važno je sa decom razgovarati o tome šta je laž i zbog čega ne bi trebalo da vas lažu.

U psihologiji laž se definiše kao svestan pogrešan iskaz kojim se postiže određeni cilj. Međutim, za decu je laž samo blaži oblik istine, koji im pomaže da izbegnu kritiku, ili kaznu. Ipak, ako dete stekne utisak da lažima može manipulisati, još u ranom detinjstvu, može doći do ozbiljnijih problema.

Ponekad, deca se služe sitnim lažima, kako bi se umilila, ili više dopala svojoj okolini. To je ponekad simpatično i preko takve laži se jednostavno prelazi, ali upravo se tu krije bezazlen početak laži, koji je važno signalizirati i taktički iskoreniti.

U razgovoru sa psiholozima, zaključili smo da je strah najveći motiv laži kod dece. Istina je za decu ponekad veoma bolna, jer izaziva kaznu i oštru kritiku, pa oni iz straha počinju da je skrivaju.

Ako se laž ne signalizira i ne ukori na vreme, dete će se svakodnevno sve više služiti lažima, što za roditelje može da predstavlja veliki problem, jer kako deca odrastaju, bezazlene i simpatične laži postaju mnogo ozbiljnije.

Iz tog razloga veoma je važno da roditelji razgovaraju sa svojom decom i svakodnevno ih podstiču da govore istinu. U nekim trenucima biće vam teško da ih ne kaznite, ili se odlučite na blaže sankcije, ali ako pokažete razumevanje i izbegnete kaznu, motivisaćete vaše dete da govori istinu i stekne poverenje u vas.

Prevelika očekivanja još jedan su od motiva laganja kod dece. Zato se trudite da pohvalite i one najsitnije uspehe vašeg deteta, kako biste mu stavili do znanja da ste ponosni na njega i da nema potrebe da ulepšava sliku o sebi pred vama.

Deca često lažu da bi bila posebna i istakla se u društvu i bližoj okolini, što je znak da od malih nogu treba da im pomognete da izgrade svoj identitet i samopouzdanje.

Otvoren razgovor sa detetom je jedini pravi način da na vreme zaustavite razvoj laži. Naučite ga da bude sigurno u sebe, ali i vas. Gradite međusobno poverenje i razumevanje i stavite vašem detetu do znanja da ste mu u svakom trenutku vi najbolji prijatelj.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp