Jesenja poslastica za one koji broje kalorije – Zdravi crumble sa jabukama i cimetom

zdravi crumble sa jabukama i cimetom

Jabuke i cimet definitivno su sinonim za jesen, ušuškanost i uživanje u domaćim poslasticama na koje miriše kuhinja.

Zdravi crumble sa jabukama i cimetom savršena je jesenja poslastica, koju bez griže savesti mogu jesti i oni koji broje svaku kaloriju.

Pročitajte: Gastronomski spektakl – Viralni TikTok tost sa smokvama

Sastojci:

  • 450 g zelenih jabuka
  • 1,5 šolja ovsenih pahuljica
  • 1/2 šolje oraha
  • 1/3 šolje + 3 kašike smeđeg šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 jaje
  • 250 ml mleka
  • 2 kašike istopljenog neslanog putera + za premazivanje posude

Priprema:

Jabuke oljuštite, izvadite sredinu i isecite na kockice. Prelijte sokom od limuna, promešajte i ostavite sa strane.

Premažite posudu istopljenim puterom, pa dodajte jabuke. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Zatim uklonite aluminijumsku foliju i ostavite da se jabuke ohlade, nekih 10-ak minuta. Zatim preko jabuka pospite ovsene pahuljice i orahe koje ste prethodno iseckali.

U drugoj posudi smeđi šećer (šolju i 2 kašike šećera), so, cimet, jaje, mleko i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa sipajte preko jabuka, ovsenih pahuljica i oraha. Smesu lagano pritisnite kašikom, pa na kraju pospite kolač preostalom kašikom šećera. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata.

Ukoliko volite, servirajte crumble sa kuglom sladoleda od vanile.

Foto: @thefirstyearblog.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp