Jabuke i cimet definitivno su sinonim za jesen, ušuškanost i uživanje u domaćim poslasticama na koje miriše kuhinja.
Zdravi crumble sa jabukama i cimetom savršena je jesenja poslastica, koju bez griže savesti mogu jesti i oni koji broje svaku kaloriju.
Pročitajte: Gastronomski spektakl – Viralni TikTok tost sa smokvama
Sastojci:
- 450 g zelenih jabuka
- 1,5 šolja ovsenih pahuljica
- 1/2 šolje oraha
- 1/3 šolje + 3 kašike smeđeg šećera
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašičica cimeta
- 1 jaje
- 250 ml mleka
- 2 kašike istopljenog neslanog putera + za premazivanje posude
Priprema:
Jabuke oljuštite, izvadite sredinu i isecite na kockice. Prelijte sokom od limuna, promešajte i ostavite sa strane.
Premažite posudu istopljenim puterom, pa dodajte jabuke. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Zatim uklonite aluminijumsku foliju i ostavite da se jabuke ohlade, nekih 10-ak minuta. Zatim preko jabuka pospite ovsene pahuljice i orahe koje ste prethodno iseckali.
U drugoj posudi smeđi šećer (šolju i 2 kašike šećera), so, cimet, jaje, mleko i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa sipajte preko jabuka, ovsenih pahuljica i oraha. Smesu lagano pritisnite kašikom, pa na kraju pospite kolač preostalom kašikom šećera. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata.
Ukoliko volite, servirajte crumble sa kuglom sladoleda od vanile.
Foto: @thefirstyearblog.com