Search
Close this search box.

Život sa decom: Manjak sna za žene, ne i za muškarce

Ukoliko ste mama, verovatno vam nije potrebna studija koja će vam pokazati da ste umorni, ali jedna ipak postoji – sa iritantnim, ali ne i iznenađujućim zaključkom.

Novo istraživanje je, naime, pokazalo da žene koje žive sa decom spavaju znatno manje od onih kod kojih to nije slučaj. San muškaraca ne trpi nikakve uticaje, bila deca tu ili ne. Eh.

Ispitano je oko 6000 odraslih ljudi. Davali su odgovore na pitanja koliko sati noću spavaju i koliko puta su se osetili umorono u toku proteklog meseca. Oko 3000 njih bile su žene od 45 godina i mlađe i jedini odgovor koji je bio usklađen sa količinom sna bio je da li i koliko dece živi sa njima u kući. Što više dece je u kući, to je šansa 50% veća da će žena patiti od nedostatka sna, odnosno da noću spava manje od 6 sati.

Svega 48% žena ispod 45 godina reklo je da spava sedam ili više sati, dok se 62% njih koje nemaju dece nije žalilo na probleme sa manjkom sna.

San muškaraca, pak, nije povezan sa time da li imaju dece ili ne.

Naspavati se dovoljno je ključna komponenta našeg zdravlja i može uticati na srce, um i telesnu težinu. Bitno je znati šta je to što ljude sprečava da dobiju odmor koji im je potreban kako bismo mogli da radimo na zdravijem životu.

Iako ova studija nije navela razloge zašto su žene sa decom više lišene sna od muškaraca, nije teško da pretpostavimo da je to zato što one na sebe preuzimaju mnogo više kada je reč o brizi o detetu – bilo da je to ustajanje u sred noći da se umiri beba ili leganje kasno/ustajanje rano kako bi se pripremili obroci, spremila deca za školu ili ispunjavanje bilo kog od zadataka koje nameće vaspitavanje jednog ljudskog bića.

Dakle, muškarci: Ukoliko je majka vašeg deteta praktično zombi, a vi skakućete kroz dan sa svom svojom energijom koja je ostala nepromenjena od kada ste postlai otac, uskočite u pomoć kada ste u mogućnosti! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp