Search
Close this search box.

Zli Diznijevi junaci koji nas još više plaše sada

Bilo da je Ursula, Zla Kraljica ili Grdana, svi imaju onog jednog – a možda i dva – Diznijeva junaka koji im je zadavao noćne more za vreme odrastanja. Međutim, što smo stariji počinjemo da shvatamo da nas mnoge od tih zloći kojih smo se užasavali, podjednako plaše i dan danas. A možda i više.

Možda vas više ne užasava činjenica da morska veštica može da vam uzme glas ili da postoji otrovna jabuka koja će vas ošamutiti na dan, ali nikada nećete prestati da se bojite psihopata, seksista i kradljivaca štenadi.

Kada kao odrasla osoba bolje sagledate zle osobe iz ovih crtaća, počnete da uviđate njihove ,,ljudskije“ kvalitete. Osobine koje izazivaju u vama strah jer nisu izmišljene u bajci, nego postoje svuda oko vas. Evo tih nekoliko zlica koje nas plaše više sada kad smo odrasli.

Gaston, Lepotica i zver

gaston

Umesto što se brinulo za Zver, selo u kom je Bela živela trebalo je da se pozabavi Gastonom. Ovaj lik stvarno nije hvatao vezu s mozgom. Priredio je Beli zabavu za veridbu, iako ona nikad nije pristala da se uda za njega. Kada je konačno shvatio da devojku apsolutno ne zanima udaja, poslao je njenog oca u zatvor i poveo rat kako bi ubio Zver. Kao odrasla osoba, gledamo na Gastona kao na opasnog predatora, što on zapravo i jeste.

Kruela de Vil, 101 dalmatinac

Ova kradljivica štenadi je definitivno državni neprijatelj. Tvrdila je da su bunde od štenadi mekše nego one od starijih pasa, pa je tako postala otelotvorenje zla za svako dete. Međutim, što smo stariji, počinjemo da mislimo da bi Kruela mogla lagano biti onaj tip ljudi koji otruje mačke ili pse lutalice koji im smetaju. Uz sve to, žena je mogla da se izvuče iz svega samo ako napiše ček. Ako vas ona ne plaši, neće ništa.

Skar, Kralj Lavova

skar

Ništa ne može da vas pripremi za trenutak kada ovaj istinski zao kralj džungle ubije svog rođenog brata kako bi dobio kontrolu nad nekim delom zemlje. Da stvar bude gora on ga pušta da padne sa litice odmah nakon što ga pogleda pravo u oči i izgovori: ,,Živeo kralj!’’. To su zaista uvrnute stvari! Ali kao odrasla osoba, koja je čitala Šekspira, vi ne možete da ne razmišljate o tome koliko zapravo neko može biti zao da ubije sopstvenog brata i da se ne naježite pri pomisli šta bi Skar sve bio u stanju da uradi.

Džafar, Aladin

džafar

Džafar je zao, to je jasno, ali kad postanete malo stariji onda uviđate da je on zapravo narcisiodni psihopata koji predstavlja pretnju za žene – naročito za jednu, Jasmin, koju zaključava i za kojom veoma žudi. On je seksista, koji u jednoj sceni govori Jasmin, koja je onemogućena da priča, kako je ćutanje ,,jako dobra osobina kod supruge’’. On smatra da je on božiji dar ženama i da sa njima može da radi šta god poželi, što ga čini najgorim košmarem svake žene.

Čovek u Bambiju

Kada ste dete u trenutku kada Bambijeva majka umre vi ste jako tužni, ali kako ste stariji, cela situacija postaje još tužnija. Čovek koji se ne vidi, a stvara štetu svuda gde krene jeste upravo Vi. Da, vi! Poražavajuća istina koja vas muči i zbog koje želite da se ukine lov, da se umanji emisija ugljen-dioksida u vaduhu i da se zaštite svi bambiji na svetu.

Gospođa Tremejn, Pepeljuga

trem

Pokušavati da udate svoje ćerke za princa samo da biste vi imali bolji život jeste samo po sebi malo prepredeno, ali tretirati svoju pastorku kao sluškinju je više nego surovo. Gospođa Tremejn sprovodi puno fizičkog, emocionalnog i mentalnog nasilja nad Pepeljugom, od navođenja svojih ćerki da joj pocepaju haljinu, do konstantnog činjenja da se oseća ružnom, tako da možemo samo da se nadamo da u Kraljevstvu postoji dobar psiholog, jer je Pepeljuzi zaista potrebno da porazgovara o nekim stvarima.

Sagledavajuću ove Dizijeve zlikovce shvatamo da, iako smo odrasle osobe, ovi likovi i danas poseduju sposobnost da izazovu malo straha u nama, ali ovaj put iz potpuno drugih razloga. Upravo zato su Diznijeve bajke vanvremenske.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp