Znaci iscrpljenosti i kako se oporaviti

Život nikada nije bio više iscrpljujuć nego što je to sada. Bilo da je reč o poslu, porodici, ili usklađivanju sa dinamikom društvenih mreža, postoji nesaglediv broj odgovornosti i smetnji koje mogu da prouzrukuju da se osećamo kao da jedva držimo glavu iznad vode.

Međutim, pre nego što uopšte počnete da razmišljate o tome kako da postignete savršen balans između posla i života, morate prvo da identifikujete znakove da ste preopterećeni. Morate biti na oprezu kada su u pitanju ova tri indikatora:

Ako ste stalno umorni – ma koliko da spavate – uspostavite rutinu koja počinje sa određivanjem vremena kada ćete ići na spavanje, popijte topao čaj pre spavanja (preporučujemo kamilicu), i stavite esencijalno ulje lavande pored kreveta, jer ono podstiče miran san. Preporučujemo i da pročitate naše savete o tome kako da spavate kao jagnje. 🙂

krevet

Osećati se konstantno napeto je još jedan znak iscrpljenosti. Ukoliko osetite da ste posebno razdražljivi ili anksiozni, ukradite nekoliko trenutaka da odete negde gde je mirno. Kada tamo stignete, samo zatvorite oči i duboko udahnite kroz nos, a izdahnite kroz usta. Kada to učinimo, bićemo bolje pripremljeni da se suočimo sa situacijom koja nas je iziritirala na prvom mestu.

Na kraju, ukoliko odugovlačite, to se možda dešava zato što mislite da je ta enormna količina stvari koje morate da uradite – uzaludna. Ako je to zaista tako, napravite listu obaveza i ,,napadajte“ jednu po jednu stavku. Kada se fokusirate na jedan zadatak dok ga u celosti ne završite, načinićete potreban napredak. Naravno, i o ovome smo govorile zasebno, pa vas ohrabrujemo da pročitate kako da prestanete da odugovlačite – i to odmah!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp