Search
Close this search box.

Znate li koje je najveselije selo na svetu?

Da li ste čuli za selo Zalipie? Ovo je sve samo ne obično selo koje se nalazi u Poljskoj, 80 kilometara severoistočno od Krakova. Danas vam donosimo priču o zanimljivoj legendi i ljudima iz ovog prelepog i po svemu drugačijeg mesta.

Ručno oslikane kuće 

Drevno selo Zalipie predstavlja jedno od najlepših turističkih mesta u Poljskoj. U ovom mestu nećete pronaći hotele sa pet zvezdica, luksuzne zgrade i vile, naći ćete nešto mnogo bolje. Drvene kućice ručno oslikane najlepšim bojama i dezenima čine ovo mesto jedinstvenim već dugi niz godina. Ovde nećete pronaći hiljade i hiljade turista, niti bilo kakve moderne atrakcije, ali sigurno je da ćete uživati u miru i posebnom vidu umetnosti. 

Legenda o selu Zalipie 

Legenda kaže da su žene iz ovog sela počele ručno da oslikavaju svoje drvene kuće pre jednog veka, u želji da sakriju mrlje od čađi koje su nastajale najviše tokom zime zbog grejanja i paljenja vatre. One su u pauzama između rada na farmi i održavanja domaćinstva svoje kuće oslikavale na najrazličitije načine.

Žena koja je možda i najzaslužnija za opstanak ove tradicije je Felicji Curyłowi, koja je svoju trosobnu kolibu ukrasila i spolja i iznutra. Nakon njene smrti, koliba je pretvorena u muzej koji je prvi počeo da privlači znatiželjne prolaznike i turiste. Ideja o ukrašavanju kuća se veoma brzo proširila na celo selo. U nedostatku bilo kakve opreme za slikanje žene su četke pravile od kravlje i konjske dlake ili slame. Boje su takođe same pravile od proizvoda koje su pronalazile u svom domaćinstvu. Vremenom su počeli, osim kuća, da oslikavaju i ostale predmete. Folklorni motivi su prešli sa zidova kuća na porcelan, vez, keramiku, staklo, drvene i mnoge druge predmete. Oslikavali su pomoćne zgrade u svom domaćinstvu, košnice za pčele, kućice za pse, čak je i crkva u ovom mestu oslikana šarenim motivima. Za ovo mesto se pročulo kada je novinar iz Krakova i veliki ljubitelj kulture i folklora Władysław Hickel napisao članak o ovom selu. Nedugo zatim Zalipie pronalazi svoje mesto u Etnografskom muzeju u Krakovu.  

Zalipie danas 

Godine 1948. je prvi put organizovano takmičenje u oslikavanju kuća, a od 1965. godine ovo takmičenje postaje tradicija i održava se svake godine. Takmičari su uglavnom žene i danas se koriste moderni materijali, boje i četke pomoću kojih se oslikavaju najlepši motivi. U selu je takođe sagrađen i Dom slikara gde se odvija nastava o očuvanju i promociji tradicije ovog sela. Tu su izloženi najlepši radovi, a u suvenirnici možete kupiti i oslikane predmete. Meštani Zalipie su veoma gostoljubivi, dopuštaju turistima da uđu u njihova dvorišta i fotografišu ukrašene detalje i dele sa njima razne zanimljivosti i priče iz ovog mesta.  

Za Zalipie se može reći da je jedna masivna slika, prepuna boja, života i istorije, i to je prava čar ovog mesta.

Ovde saznajte i koja su to mesta nestravna i deluju kao čuda prirode!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp