Search
Close this search box.

Zorana Jovanović – Učim tinejdžerke kako treba da rade

Zorana Jovanović je najuspešnija modna blogerka u Srbiji, ali i na Balkanu. Počela je da zarađuje od svog talenta za modu, a danas svoj budžet uvećava postavljenjem fotografija raznih proizvoda na društvene mreže, ima svoju liniju nakita i kozmetike i život koji je pod konstantnom lupom njenih pratilaca. Široj javnosti je pre nje pojam bloga bio toliko nepoznat, pa su mnogi bili ubeđeni da je lepa Beograđanka svoj posao sama izmislila.

Jednog dana zazvonio joj je mobilni. Javila se i dobila ponudu da napiše knjigu o svom životu. U knižarama se sada nalazi jedanaesto izdanje njenog prvenca oko kojeg se digla tolika prašina da smo na trenuatak zaboravili na svoj život i posvetili se isključivo njenom pisanju. Neki su je poredili sa Anom Karenjinom, neki se podsmevali, a neki su satima u redu čekali da im se potpiše na knjigu.

,,Nekoliko dana nakon sajma mi se činilo da ću poludeti. Davala sam po 7 – 8 intervjua dnevno, išla na 3 – 4 različite televizije u razmaku od samo sat vremena, telefon mi je zvonio kao blesav. Da, rekla bih da je to bila bomba. 🙂 Neki su to shvatili baš onako kako je trebalo shvatiti dok drugi… Oni moraju da se pozabave svojom travom u svom dvorištu, a ne da gledaju šta drugi toliko rade.”

Voleli ili ne voleli teme o kojima piše, trebalo bi poštovati uspeh koji je postigla, sa samo 25 godina. Iako po broju pratilaca na društvenim mrežama može da parira svetskim zvezdama i blogerima, Zorana kaže da je sa svim koleginicama iz Srbije u odličnim odnosima i da sujeti nema mesta. Naprotiv.24427222402_124c3fd4f2_z

,,Ja ne funkcionišem tako. Ne takmičim se ni sa kim, gledam svoje brojke i trudim se da budem što bolja. Imam neke svoje planove i ciljeve – goals sto bi se reklo i trudim se da to i ostvarujem svakoga dana. Volim svoje drugarice koje se bave ovim poslom, pomažemo jedna drugoj i to je čar svega. Ne treba biti loš čovek i držati sve za sebe. Nekako smo mi  napravile našu malu bandu – putujemo zajedno, delimo kontakte i drago nam je kad ona druga postigne neki svoj lični cilj.”

Negativni komentari uglavnom su na temu njenog luksuznog života u Srbiji gde veliki procenat ljudi živi na ivici egzistencije. Ponekad su ti komentari toliko oštri, da se čini kao da je baš ona kriva za stanje u zemlji i regionu.

,,Ja živim život kakav ja želim i kakav sebi mogu da priuštim. Volela bih da je ekonomska situacija u ovoj državi drugačija, ali kako ja na to  mogu da utičem? Ako sebi mogu da kupim nešto lepo, a to je deo mog posla, naravno da ću da okačim na društvene mreže. Znate koliko bih pratilaca imala da ne kačim takve stvari? Upravo tako – nekoliko hiljada. Ovo je deo mog posla. Zašto niko ne pita IT stručnjaka zašto ima najbolji kompjuter ili zašto kuvar kupuje preskupe šerpe ili kamerman najnoviji model kamere? Odeća, torbe i cipele su meni ,alat’ za rad.”

Ponosna je na uspeh u Srbiji, ali ističe da joj je mnogo lakše kada radi u inostranstvu.

”Meni je lično preko bare mnogo lakše i jednostavnije. Matična agencija mi je u Australiji, a mnogo radim i u Americi. Jednostavno tamo nikome ne moram da objašnjavam koliko šta  košta i šta oni dobijaju za to, a plaćaju mnogo više.”

24308830351_d8c15b7fc7_bZorana je radila toliko kampanja da im se više ni ne zna broj.

,,Uvek radim više stvari u isto vreme. Nisu to klasične kampanje, već projekti ili jednokratne objave. Zavisi od nedelje do nedelje, ali trenutno radim na pisanju nove knjige, na to sam najviše fokusirana.”

Trudi se da uživa u svakom novom danu, uprkos brojnim lošim događajima koje je preživela. Brižljivo gradi karijeru, ali o svojim planovima Zorana Jovanović nerado govori.

,,Ne volim da pričam o planovima jer kada nešto izgovorite uglavnom se izjalovi. Jako sam sujeverna osoba što mnoge čudi, ali šta da radim. Kao što sam rekla, pišem novu knjigu. Eto, to je u planu. Planirala sam da više vremena provedem u Americi, ali i to sam malo promenila i posvetila se privatnom životu malko vise nego sto bi trebalo.”

Budući da mnoge devojčice, ali i žene bez problema kopiraju njen stajling i u njenom oblačenju pronalaze inspiraciju, zanimalo nas je da li možemo da očekujemo odevne komade sa njenim potpisom.

,,To ne. Previše komplikacija za jako malo tržište.”

Zorana nam je otkrila i tajnu njene ogromne popularnosti među tinejdžerkama.

,,Mislim da je moja iskrenost njima najbitnija. Ja ne prikazujem život kakav nije, delim sa njima dobro i loše i savetujem ih. Nikada nisam rekla da je život med i mleko, da k*kim lavande i da mi pare padaju sa neba svako jutro u novčanik. Učim ih da treba da rade i kako da se izbore sa životom.”24490745116_63eb5b2546_z

Ono što joj momentalno popravi raspoloženje su popularni hitovi folk muzike.

,,Uh, sviđa mi se novi album Ministarki, narezala sam super CD pa ga slušamo ovde u Parizu. Aco Pejović  ,Pet kvadrata’ mi je ovonedeljna omiljena pesma. To se kod mene menja često. Inače sam pravi kafanski tip i uz pesmu Sanje Đordjevic ,Mutivoda’ bacam pare muzici, lomim čase, penjem se na sto i pravim rusvaj. To sam, valjda, nasledila od mame. Tata se ceo život razvodio od nje, jer ga blamira u kafani. 🙂 ”

Za kraj,  preporučila je čitateljkama MCT portala šta ove godine moraju  da obuku, kupe, pročitaju i probaju.

”Čitajte što više knjiga koje vama odgovaraju i uz koje se opuštate, a ne one koje drugima deluju pametno. Ja čitam Noru Roberts, Šeldona i Musoa i život mi je jako opušten. Ako niste pogledali film Marsovac, toplo ga preporučujem. Što se kupovine tiče, obradujte sebe nekim lepim cipelama koje dugo želite. Zaslužile ste!”

foto: Zorannah’s Fashion Corner
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp