Zrela koža i šminka

Dok ste u svojim dvadesetim, možete da pratite sve trendove, od ekstravagantnog izgleda sa modne piste do jednostavnog i prirodnog. Ten je tada obično besprekoran i predstavlja idealnu podlogu za brojne stilove šminkanja. Eksperimentisanjem otkrivate boje koje vam najbolje pristaju. U dvadesetim godinama korektor, rumenilo i maskara su sve što vam je potrebno da izgledate božanstveno.

Ono što vam je ranije dobro stajalo više vam možda ne odgovara.

Koža s godinama postaje manje elastična i sve više gubi zdravi sjaj. Kao posledica suve kože koja nije pravilno negovana, javljaju se bore. Kako bismo naneli šminku na lice, koža treba da izgleda negovano, mladalački sjajno i zdravo. Opšte pravilo glasi da što vam je lice opuštenije, to šminka treba da bude neupadljivija.

U suprotnom, šminka će još više istaći bore i nepravilnosti, a i dodati koju godinu više.  U nastavku ću vas upoznati sa nekim metodama kako biste imale zdravu i sjajnu zrelu kožu bez bora i sličnih nedostataka.

U vašem neseseru bi trebalo da se nalazi korektor, tečni puder, puder u prahu i, naravno, glavni sastojak – rumenilo.

Kod odabira tečnog pudera obratite pažnju na njegovu teksturu. Koristite pudere koji sadrže vitamine i minerale, koji utiču na glatkoću kože. Takodje ovakvi puderi na koži ostavljaju zdravi sjaj što je posledica mladolikog tena.
Neka vaš puder bude za nijansu svetliji od vaše boje kože, jer svetlija nijansa deluje svežije.

Portrait of a woman smiling


Upotrebljavajte korektore blaže teksture; ni previše retke ni previše guste. Korektor nanosite na područje oko očiju. Nemojte preterivati sa korektorom, jer ćete u suprotnom privući paźnju na borice. Takođe preporučujem za nijansu svetliji od vaše kože kako bi koža izgledala odmornije i lepše.

Savet: tečni ajlajner će vam samo dodatno istaći borice oko očiju, a oštre konture usana naglašavaju sitne bore oko usta.

Ženama koje u zreloj dobi imaju problem sa masnijom T zonom savetujem da koriste puder u prahu u toj zoni kako bi se sjaj uklonio i neutralizovao. Tako ćete dobiti lep mat efekat na vašoj koži.

Koža s godinama ima slabiju cirkulaciju, pa su žene svetlije u tenu i obrazima. Kada ste naneli dobar ten na lice, odaberite i odgovarajuće rumenilo koje će vas u potpunosti osvežiti.
Izbegavajte smeđe nijanse rumenila, a više praktikujte nežne ružičaste nijanse, kao i breskvaste, koje deluju prirodno i mladalački. Odličan način da osvežite lice je i umerena upotreba bronzera.

Za usne birajte jake ili pastelne nijanse ali izbegavajte svetlucave karmine. Sjaj za usne se lako koristi i čini da usne izgledaju čvršće i punije.

IMG_7640-683x1024-1

Jelena Perkunić, profesionalni šminker, rođena je 1987. godine, a profesionalnu karijeru započinje 2008. Mlada, ambiciozna i željna novih saznanja, interesovanje za modu, film i šminku pokazuje još u osnovnoj školi. Obrazovanje stiče kod najpriznatijih šminkera u Srbiji, praksu radom na stvaranju TV programa u producentskoj kući ProVision, dok svoje znanje, umeće i profesionalizam dokazuje radom na televiziji Pink. Vlasnica je makeup studija u centru Beograda, na Vračaru, osobenog po pozitivnoj vibraciji koju prenosi kako na polaznike kursa šminkanja koji organizuje, tako i na afirmisane javne ličnosti iz sveta mode i muzike.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp