Search
Close this search box.

Stvari koje bi trebalo da počnete da pravite odmah

Verovatno i sami shvatate da i najjednostavnije napravljene stvari sadrže otrovne hemikalije. Ne samo to, mnogi od tih proizvoda su štetni po okolinu na brojne načine. Napraviti nešto sam predstavlja ne samo uštedu i čuvanje životne sredine, već na taj način saznajete KAKO ste napravili nešto i ŠTA ste tačno stavili od sastojaka. Internet obiluje zdravim receptima za sve ono što smo naveli na listi. Potražite, pogledajte i napravite – od namirnica za ishranu do proizvoda za ličnu higijenu i čišćenje. I sve to na vrlo jednostavan način.

Upamtite – kad god možete, koristite organsku hranu i sastojke za neki recept. Koristite morsku umesto kuhinjske soli, zdrava ulja kao što je kokosovo, med umesto belog šećera. Biranjem najčistijih sastojaka birate najbolje za vaš duh i telo.

Evo naših predloga:

Domaći kečap – ovaj kečap vam neće isprazniti novčanik, a ukusniji je od kupovnog. Pritom ne sadrži dodati šećer, pa je dobar za celu porodicu!

Domaći majonez – za sve ljubitelje majoneza ovo je idealno rešenje. Priprema je jednostavna, a ukus bolji nego kod onih iz prodavnica.

Puter od kikirikija – toliko je jednostavno napraviti ovaj namaz, da je prosto glupo kupovati ga. Sa samo tri sastojka (kikiriki, ulje, morska so) možete napraviti ukusan puter od kikirikija koji bez griže savesti možete dati svojoj deci.

Domaći hleb – počnite da pravite sopstveni hleb, bez veštačkih sastojaka i konzervanasa. Nema ničeg poput mirisa sveže ispečenog hleba!

Domaća Nutela – ako ćete da pustite svoju decu da uživaju u kakao namazu, logičnije bi bilo da to bude onaj koji ste sami napravili, od sastojaka čije nazive zapravo možete da izgovorite.

Domaći puter – umesto što kupujete puter pun konzervanasa, napravite svoj sa samo par sastojaka uz pomoć standardnog kuhinjskog miksera. Jednostavno, a ukusno!

Prelivi za salatu – na raspolaganju su vam vrlo jednostavni recepti za prelive koji će obogatiti vašu salatu. Zaboravite kupovne verzije, stavite kecelju i počnite.

Šampon od meda – uz pomoć meda, filtritane vode i malo esencijalnih ulja možete napraviti šampon koji će smanjiti elektricitet, perut i omekšati Vašu kosu. Prirodan šampon je blag prema vašoj kosi, a vi ćete biti više nego zadovoljni.

Balzam od kokosovog ulja – sa samo tri sastojka (kokosovo ulje, ulje jojobe i esecijalno ulje po izboru) dobićete luksuzni balzam, a Vaša kosa će biti mekana, sjajna i ukrotiva.

Balzam za usne – uz 4 sastojka i bez mnogo muke možete napraviti savršen balzam i zaštititi usne od vetra i hladnoće.

Mirišljava sveća sa mirisom limuna i lavande – ove sveće gore čisto, bez dima i čađi, a i divan su dodatak vašem domu!

Osveživač na bazi esencijalnih ulja – sjajna stvar vezana za ove osveživače je to da možete dodati koje god esencijalno ulje želite, čak i da pomešate više različitih ulja. Idealno je ako postoji specifičan miris koji želite da napravite.

Osveživač koji se uključuje u struju – zašto ne biste zamenili toksičnu tečnost iz bočice osveživača koji se uključuje u struju prirodnim esencijalnim uljima? Isperite bočicu, napunite je uljem po želji i uživajte u prirodnom mirisu.

Sapun za ruke – ovaj domaći tečni sapun je: prirodan, netoksičan, bez hemikalija, organski, blag i antibakterijski. Sve što vam treba je nekoliko sastojaka.

Prirodan sprej za dezinfekciju – sadrži samo četiri sastojaka: vodu, ulje eukaliptusa i lavande i tea tree esencijalno ulje. Esencijalna ulja imaju antibakterijsko, antiviralno i antigljivično dejstvo, te pomažu da očistite i dezinfikujete površine u Vašem domu bez hemikalija i velikih troškova. Uz to, imaju sjajan miris!

izvor: collective-evolution

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp