Search
Close this search box.

Šta smo sve važno čuli tokom drugog dana “Health up” konferencije na temu zdravlja i zdravog života

2 dan "Health up" konferencije

Drugi dan najveće regionalne zdravstvene konferencije “Health up” počeo je razgovorom prof. dr Sanje Radojević Škodrić, direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i voditeljke Ivone Pantelić. 

Razgovor su počele temom inovativih lekova, koji su veliki izazov za nabavku i finansiranje, budući da je njihova cena od nekoliko stotina hiljada eura, pa sve do nekoliko miliona dolara. Srbija više nego ikada ulaže u inovativne lekove i terapije, ali i u vantelesnu oplodnju. 

Pročitajte: Vodimo vas na “Health up” najveću regionalnu konferenciju na temu zdravlja i zdravog života

”Napredovala su prava za finansiranje vantelesne oplodnje. Srbija danas ima neograničen broj pokušaja za prvo dete, ženama do 45 godina starosti. To je veliki pomak i po tome smo jedinstveni u Srbiji”, istakla je direktorka RFZO.

HPV vakcina, između ostalog, bila je tema i na panelu Maligne bolesti – veliki izazov koji zahteva značajne pomake.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić istakla je da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja koja je dozvolila vakcinaciju protiv HPV virusa i za devojčice i za dečake.

Prof. dr Davorin Radosavljević, direktor Klinike za internističku onkologiju i radiologiju Srbije istakao je da bi svi lekovi delovali bolje da imamo manje velikih tumora, odnosno da se tumori otkrivaju tokom preventivnih pregleda, a ne tek kada pacijenti osete tegobe, jer je to znak da je tumor već previše porastao.

Onkohirurg Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Igor Spurnić kaže da pacijenti dolaze na lečenje prilično kasno i da to direktno utiče na ishod lečenja. 

Doktor Aleksandra Pikula, specijalista ginekologije i akušerstva Ginekološko – akušerske klinike “Narodni front” istakla je da HPV vakcina sprečava 98 – 99 % karcinoma.

Na panelu “Pobediti sterilitet – strategija za podizanje nataliteta” pokrenuo je važna pitanja o reproduktivnom zdravlju. 

Panelisti kažu da je odlagnje roditeljstva jedno od glavnih uzorka pada nataliteta, da mnogi parovi nemaju redovne seksualne odnose i da na mušku neplodnost utiču i virusne infekcije.

Uzroci steriliteta sa godinama postaju sve češći i rapidno rastu kod žena od 35 – 45 godina. Ivana Đunisavljević iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje podsetila je da je Srbija zemlja sa najvećim obimom prava u oblasti vantelesne oplodnje, te da je u našoj zemlji dozvoljeno neograničeno zamrzavanje embriona o trošku države. 

Konferencija “Health up” zatvorena je panelom pod nazivom “Lečenje za 21. vek – telemedicina i upotreba veštačke inteligencije.”

U završnom delu konferencije panelisti su govorili o upotrebni ChatGPT – a u medicini i istakli da je to veoma važan alat. Jelena Bojović, direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji istakla je da je bezbedni, cetralizovani registar podataka neophodan, pre svega za pacijente.

Lekari su istakli da 40% svog radnog vremena provode popunjavanju medicinske dokumentacije, što mora da se menja.

Za kraj, Minke Tang, stručnjak za farmakologiju iz Pekinga obajsnio je da je tradicionalna kineska medicina bazirana na holističkom konceptu između čoveka i prirode. 

Tokom dva dana, konferenciju “Health up” je posetilo oko 500 posetilaca.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp