Search
Close this search box.

3 pitanja koja će vam pomoći da jasno sagledate svoju karijeru!

Kada duži niz godina provedete u jednoj branši, radeći jedan te isti posao, u jednom trenutku, neminovno ćete sebi postaviti pitanje: Da li sam dobro odabrao/la? I počećete da razmišljate da li ste baš tu i takvu karijeru za sebe želeli.

Ovakva pitanja obično počinju u trenutku kada od svog poslva više ne dobijate ono što vas pokreće, motivaciju, uzbuđenje, zanimljive i kreativne projekte… Malo po malo primećujete kako se u vama budi interesovanje za neki sasvim drugi posao, ali sa vašim iskustvom u radu, nije lako odreći se svega i krenuti od nule, pa birate da se zadovoljite time što uopšte imate posao i ostajete tu gde ste.

Međutim, karijera je nešto što će vas pratiti dobar deo vašeg života, što bi trebalo da bude vaš izazov i polje sadisfakcije i zaista nema potrebe da svoj trud i vreme ulažete u nešto što vas ne ispunjava. Zato smo za vas izdvojili pitanja, koja će vam pomoći da potpuno realno i iskreno sagledate svoju karijeru i sopstveni stav prema njoj i odlučite šta dalje sa svojim poslom, a samim tim i svojim životom.

Zašto ste izabrali svoj trenutni posao?

Odgovor na ovo pitanje u mnogome će vam dati sliku o tome kako će se vaša karijera razvijati u budućnosti. Ako je odgovor tipa, zbog novca, ili to je prvi posao koji sam dobila, a da je bio solidan, biće vam jasno da će vaša karijera da se razvija zaista sporo, da vas svakodnevno iscrpljuje i odjednom, počećete da stagnirate, jer svoj posao otaljavate, kako biste na kraju meseca dobili platu.

Ako sa druge strane, posedujete legitiman odgovor poput toga da volite to što radite oduvek, da je posao koji radite bio izazov za vas i da ste želeli da ispitate svoje mogućnosti, biće vam jasno da radite posao koji vas ispunjava, koji iz dana u dan predstavlja izazove za vašu kreativnost i koji vas motiviše na svakodnevni uspeh. To znači, da ste baš onde gde treba da budete. Naravno, sitne promene, dinamika i usavršavanje su uvek dobrodošli, ali sa druge strane, to su sitnice, koje se oslanjaju na vašu dobru volju, a ne pokazatelji da ste pogrešili u odabiru životnog poziva.

Šta vam je zaista važno?

Postavite sebi pitanje o tome šta vam je zaista važno na poslu koji radite, da li je to timski rad, prostor za napredovanje, zdravo radno okruženje, ili ma šta što za vas definiše posao iz snova. Kada napravite kalup vašeg idealnog posla, pokušajte da u njega uklopite svoj trenutni posao, ako se uglavnom uklapa, na pravom ste putu, a ako ne, vreme je da zastanete i razmislite o tome, šta i na koji način možete promeniti.

Razmišljate li o otkazu?

Naravno, ovo je pitanje samo za one koji su u dilemi, kada je njihova karijera u pitanju. Ako ne želite da napustite posao zbog vašeg odabira i odnosa prema karijeri, već zbog radnih uslova, ili okruženja, onda je to na neki način sjajna vest, jer sve što treba da nađete je novi i inspirativniji posao, u koji ćete uložiti sva svoja znanja i biti najbolji u onome što radite, kao i do sad.

Ipak, ako želite da date otkaz jer to nije posao vašeg života, nemojte to uraditi pre nego što dobro razmislite šta zapravo jeste posao koji želite da radite. Tek kada potpuno otkrijete svoja htenja i osmislite vaš sledeći korak, vreme je za otkaz, jer znate kuda želite da idete i želite da krenete što pre!

Život je zaista prekratak da bismo radili stvari koje ne volimo, zato je ponekad potrebno da zastanemo, pogledamo na sebe, svoj emotivni, poslovni život i na svoje odluke, možda je vreme da okrenemo novu stranicu, kako bismo bili srećni, ili samo da dodamo još jedan podnaslov, kako bi sve imalo više smisla. Život je polje na kome konstantno moramo raditi, ako želimo sreću i zato budite iskreni prema sebi i hrabro se otisnite u nova poglavlja, sa osmehom na licu jer radite ono što volite i u čemu ste najbolji!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp