Search
Close this search box.

5 načina da probudite svoju kreativnost

Da li ste ikada imali one momente kada osećate kao da je vašem mozgu ,,nestalo benzina“ i da ste naišli na mentalnu prepreku? Onaj trenutak kada isprazno buljite u monitor u nadi da će se vaše ideje magično pojaviti? Mislite da je samo faza, ali nakon nekoliko nedelja počnete da se pitate da li je ovaj vaš kreativni ,,pad“ postao trajan.

Prolaziti kroz kreativnu blokadu ili ,,sindrom prazne strane” se može desiti i najboljima. To može biti rezultat iscrpljenosti, kritikovanja ili nedostatka inspiracije. Evo pet načina da to prevaziđete:

Promenite rutinu

Raditi istu stvar svakoga dana može da zablokira vašu kreativnost. Može da vas spreči da se osećate inspirisano zato što ne doživljavate ništa novo. Umesto toga, izazovite vaš tok misli tako što ćete promeniti neke stvari. Umesto na kompjuteru, pišite na papiru – ili, ukoliko radite od kuće, odlučite da danas radite iz vašeg omiljenog lokalnog kafića. Čak i najmanja promena može probuditi vaša čula, a to će defintivino pomoći da inspiracija ,,udari“!

Ispunite svoj svet pozitivnošću

Teško je biti kreativan kada se okružite negativnim stvarima. Probajte da mislite pozitivno i originalno kada vam je okruženje otrovno. Poboljšajte svoj život tako što ćete se manje žaliti i okružiti se ljudima koje volite i koji dobro utiču na vas. Ovo će obasjati vašu kreativnu stranu, jer ćete se osetiti inspirisano svojim okruženjem!

Vežbajte

Uključiti vežbanje u dnevnu rutinu može pozitivno uticati na način na koji radi vaš um. Ne samo da će vam pomoći fizički, već i psihički, s obzirom na to da se vežbanjem oslobađa endorfin, koji usrećuje vaš mozak. 🙂 Ponekad ljudi dožive blokade, jer zaborave da povedu računa o sebi. Tako da bi trebalo da uvek vodite računa da vam vaša fizička dobrobit bude među prioritetima.

Prestanite da radite

foto: Stephanie Serjovski
foto: Stephanie Serjovski

Jeste li ikada doživeli da pokušavate da rešite problem satima, a onda rešenje nađete radeći nešto potpuno deseto? Na primer, možda vam je nešto palo na pamet dok ste se tuširali ili šetali psa. Ovo se dešava zato što za to vreme dozvoljavate vašem mozgu da se opusti i da obradi informacije. Slobodno, dakle, napravite korak unazad i radite nešto drugo.

Prihvatite situaciju

Kritikovanjem sebe zato što ste u kreativnoj provaliji neće da vas dovede daleko. Umesto toga, probajte da prihvatite stanje stvari. To što trenutno niste u stanju da misite kreativno ne utiče na vašu sposobnost da dobro radite. Prihvatite činjenicu da imate blokadu i izazovite sebe da je prevaziđete tako što ćete pokazati saosećanje prema sopstvenim emocijama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp