Search
Close this search box.

5 načina da se ponovo zaljubite u svoj posao

Mnogima od nas se dešava da se zaljube i odljube od svog posla tokom trajanja karijere. Kao što se dešava i u svakoj drugoj vezi, zar ne? 🙂 Počnemo presrećni, obuzeti mislima o novom početku, gledajući isključivo u prednosti i umanjujući sve eventualne negativne stvari. Međutim, onda vreme prođe, uzbuđenje opadne, a onda se desi da nastupi monotonija.

Kako da onda ponovo ,,rasplamsamo varnice“ i setimo se zašto smo zavoleli posao koji radimo? Ovi saveti vam mogu pomoći!

Naučite nešto novo

Dosada na poslu može nastupiti kada smo postali toliko dobri u onome što radimo i kada nemamo nikakav izazov pred sobom na dnevnoj bazi. Ukoliko sumnjate da je to uzrok vašeg pada entuzijazma, istražite mogućnosti da preuzmete neke nove odgovornosti ili da naučite neku novu veštinu. U zavisnosti od radnog mesta, možda možete ostati u svojoj ,,ulozi“, ali da se fokusirate na neki drugi tim ili projekat, bar na određeno vreme.

Napravite male promenehustle

Ponekad su potrebne sitne izmene kako bi se vaš pogled na posao osvežio! Ukoliko je atmosfera malo ,,ustajala“, šta je najmanje što možete da učinite da se to promeni? Volimo posao manje kada nam je okruženje u kršu ili kada nam je na stolu malo ,,tesno“. Organizacione taktike poput sređivanja dokumenata ili inboksa su male promene koje mogu napraviti veliku razliku, verujte nam!

Napravite pauzu

Ne, ozbiljno. Napravite pauzu! Pisale smo o tome koliko je važno napraviti pauzu za ručak i udaljiti se od stola. Ukoliko imate plaćeni odmor, ne dozvolite da vam ti slobodni dani ,,vise“ na kraju godine! Isplanirajte dosledno vreme koje ćete provesti van radnog mesta.

  1. Razmislite o vašem ,,zašto“

Lako je da se umrsimo u svakodnevicu i izgubimo iz vida razlog zašto ustajemo i idemo na posao svakog jutra. Različiti ciljevi su doprineli tome da odaberemo baš to čime se bavimo, ali povezati se sa suštinskim vrednostima posla još više može da nas ispuni. Recimo, jedan jednostavan cilj koga se uvek možete setiti je da vaš posao doprinosi vašem životnom stilu, ali možete potražiti i dublje značenje onoga što radite. Jednostavno  – vaš rad koristi nekome (pa i vama samima) i nekome pomaže. Minimalna promena perspektive može napraviti veliku razliku!

Radite više ono što volite

Svi imamo zadatak na poslu koji nam najlakše pada i koji radimo profesionalno, te je trik da se setimo koji je – i da ga radimo više! Koliko god ste u mogućnosti olakšajte sebi. Pričajte sa nadređenima. Možda neko ne podnosi da radi ono što vi volite, pa se možete zameniti  neki put, ukoliko je to moguće. Komunikacija sa rukovodstvom o aspektima posla koje volite i koje biste želeli da radite više je neophodna kako biste povećali zadovoljstvo svojim radom.

Međutim, ukoliko vremenom shvatite da većina vašeg posla podrazumeva aktivnosti koje ne volite i ako imate poteškoće da ostanete motivisani, potražite nešto drugo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp