Search
Close this search box.

5 stvari koje morate uraditi u Beogradu

Beograd, kako je to jaka reč. To su ulice pune osmeha, ali i pognutih glava. To su dani koji prolaze i pre nego što stignete da se osvrnete. To su ulični svirači i zastoj u saobraćaju. Duge besciljne šetnje koje uvek dovedu do iznenađujućeg cilja, kafa za poneti i košava za razbuditi se. Kada sam prvi put došla sa znanjem da ću u njemu ostati, nisam mogla ni da pomislim da ću ga zavoleti. Danas, kada se dobro poznajemo, mogu vas samo pozvati da ga još bolje upoznate.

Dobrodošli u Beograd, grad koji će vas zagrliti i opiti. Želim da sa vama podelim 5 stvari koje će svakako učiniti da ovaj grad udahnete punim plućima.

Kafa za poneti i kalemegdanski zidić

image1

Svako od nas posetio je Kalemegdan barem jednom. Ako je to uradio više puta, sigurna sam da je otkrio sve njegove čari, zavučena mesta, fantastične prizore… Međutim, ono najbolje što vam Kališ moze ponuditi, kada se sunce barem malo nazire jeste pogled sa zidića na predivni grad i reku. Ukoliko imate i kafu uz sebe, pruža se mogućnost smirenosti i potpune relaksacije. Što se mene tiče, takav poziv nemojte nikada odbiti!

Ulični štandovi sa gumenim bombonama

image2

Rekla bih i kuvanim vinom, ali to je karakteristično samo za zimu. Sa druge strane, barem jednom mesečno, šetajući Knezom naići ćete na jedan štand prepun boja i detinjstva, i naravno uspomena. Svako od nas, sigurna sam, ima svoje omiljene bombone koje ga podsećaju na dolaske bake i deke vikendom. Kokakolice, šarene glistice, kisele trake, mede, malinice… Izbor je samo vaš, a osmeh na licu zagarantovan!

Ljuljaške u beogradskim parkovima

image3

Ovo je definitivno moj favorit. Bilo da je proleće, leto ili jesen, ono što morate probati i priuštiti sebi što češće, jeste večernje ljuljanje sa pogledom na zvezde. Moj izbor je Tašmajdanski park. Ljuljaške u obliku korpi, najbolja drugarica ili možda dečko, a mozda i samo vi i zvezdano nebo. Gomila misli, svež vazduh i graja slučajnih prolaznika koji bi voleli da su na vašem mestu. Osećaj je nezamenljiv…

Vožnja panoramom na Kališu

image4

Ovo definitivno preporučujem onih dana kada nas sunce zagrli. To je zasigurno mesto sa ukusom Beograda, i pogledom na njega. Odličan podsetnik za starije, užitak za mlade i doživljaj za klince.

Pozorišta

mamma-mia

Mjuzikli, komedije, tragedije, moderne pozorišne tendencije… izbor je veliki i samo vaš, ali je činjenica da je to jedan od najkvalitetnijih načina da utrošite svoje slobodne večeri. Zašto? Zato što ćete veče provesti u ustanovi koja podržava umetnost, prepustivši se doživljavanju tuđeg zivota u izvedbi maestralnih glumaca. Ako vam manjka ideja o tome koju biste predstavu mogli da pogledate, toplo preporučujem: Mjuzikl Mamma mia u pozorištu na Terazijama, koji će vas ispuniti veselim i golicavim raspoloženjem, uz svevremenske pesme grupe ABBA. Što se komedije tiče, predlažem narodno pozorište, i njihovu adaptaciju Izbiračice, koja će vas nasmejati, ali i podsetiti na vremena kada ste ovo delo obrađivali u školi. A kada je u pitanju ozbiljnost koju život nosi sa sobom, fenomenalna karakterizacija likova, kao i neverovatna gluma, obavezno posetite JDP i pogledajte adaptaciju Andrićevog romana Gospođica. Kada izađete iz pozorišta bićete puni utisaka koje želite da podelite sa svojom pratnjom, a to je onda poziv na vino ili toplu čokoladu, prijatan razgovor, razmenu mišljenja i osećaj udobnosti.

Naravno, to nije sve čime bi vas Beograd očarao, ali o tome neki drugi put. Samo želim da vas podsetim:

,,Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.” – Duško Radović

Teodora Vuković (@tejavukovic)
glavna slika: humancities.eu
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp