Search
Close this search box.

5 važnih lekcija koje smo naučili iz neuspelih veza!

Verovatno ste se mnogo puta, nakon završenih odnosa i polu odnosa osećali razočarano, slomljeno i povređeno. Međutim, sve one veze, koje su doživele brodolom, nikako nisu zalud potrošeno vreme, jer ako smo zaista izašli iz njih i za sobom zatvorili vrata, trebalo bi da smo naučili mnogo lekcija o sebi i svemu onome što želimo od svog budućeg partnera.

Zaslužijete samo najbolje!

Ako već na početku odnosa pristajete na manje od onoga što ste očekivali, prećutno potpisujete sporazum o pristajanju, mirenju i učestvovanju u odnosu koji će vremenom za vas postati toksičan. Tek kada pored sebe budete imale partnera koji je spreman da se trudi i daje podjednako kao i vi znaćete da ste u vezi za koju se vredi boriti.

Ako osećanja nisu obostrana ne znači da ih nema!

Važna lekcija koju smo naučile u vezama koje su doživele svoj krah je da je moguće voleti, a ne biti voljen. Ako vaš partner nije odgovorio na osećanja, ne znači da vi niste voleli i da ljubavi nije bilo. Pa ipak, iako ste spoznali šta je ljubav, ovo je najteža lekcija koju smo tokom neuspelih veza morali da savladamo. Bitno je da znate da su vaša osećanja validna bez obzira na to što su bila neuzvraćena. Svojim osećanjima uvek morate dati vrednost.

Komunikacija je ključ svega

O da, svi smo bili u situaciji da tumačimo svaki njegov gest, ali nismo imali smelosti da postavimo jedno prosto pitanje, jer smo se verovatno plašile odgovora. Međutim, sada kada su sva loša iskustva iza nas, znamo da je osnova dobre veze iskrena komunikacija, jer je u svakom trenutku važno da znate na čemu ste.

Postavite granice

Kada ulazite u vezu, granice su neophodne, jer na početku morate pokazati da imate samopoštovanje i da tačno znate šta želite, a šta ne. Svi oni odnosi u kojima se nismo postavile koštale su nas preskupo, jer nas partneri nisu poštovali dovoljno i zanemarivali su naše odluke. Zato svaki novi odnos započnite otvorenih karata i zahtevajte da se granice poštuju.

Pokažite svoju inteligenciju

Koliko ste puta nasele na njihopve glupre izgovore, a nakon raskida postavile sebi pitanje: Da li si zaista toliko glupa?! Pokažite svoju inteligenciju i dostojanstvo i sasecite glupe izgovore u korenu. Već nakon prvog izgovora postavite partnera na svoje mesto i videćete, da će sledeći put dobro razmisliti kada poželi nešto da vam saopšti.

Sve su ovo dragocene lekcije, koje su temelj za zdravu vezu u koju ćemo se sledeći put upustiti. Upravo zato su svi ljubavni brodolomi dragoceni, jer smo plivajući ka obali naučili da za nijansu više cenimo sebe. Ljubav dvoje ljudi je blagoslov, ona je dragocena i za nju vredi živeti, ali ona se dogodi tek onda kada smo o sebi naučili dovoljno da bismo se duboko i istinski zavoleli!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp