Search
Close this search box.

6 saveta za srećniji život

Šta je za vas sreća i kako biste je vi definisali? Kao adrenalin, euforiju, osmeh preko celog lica? Ili možda kao osećaj nakon treninga, kada se osećate kao novi i preporođeni, puni elena za nove stvari koje tek dolaze.

Dobro raspoloženje nastaje usled oslobađanja endorfina. Verujemo da većina to zna, ali nije loše da ponovimo, da je endorfin neurotransmiter koji smanjuje bol, izaziva euforiju i oslobađa vas stresa. Evo kako možete podstaći pozitivnu energiju:

– Život je lepši kada pozitivnije gledamo na stvari. Ostati pozitivan je izazov koji nas tera da nastavimo da se borimo i da idemo ka nekim lepšim stvarima koji nas ispunjavaju i vesele. Čak i ako ne možemo kontrolisati neke oblasti života, možemo uticati na naš pogled na svet, zahvaljujući kojem pravimo bolje izbore. Svako je krojač svoje sreće, zar ne? Baš zato bi i trebalo da se potrudimo da usavršimo ovo umeće.

– Trudite se da uvek budete nasmejane. Gde god da se nalazite podstičite osmeh. Šalite se, smejte se, pričajte jer ćete se osećati bolje i radićete uz manju tenziju. Smeh utiče i na jačanje imunološkog sistema.

– Jedite čokoladu! Ukoliko ste i vi zavisnici od najslađeg poroka, onda se slažete sa nama da je čokolada ta koja utiče na povećanu proizvodnju endorfina u mozgu.

– Rekreacija je obavezna! Vežbanje, trčanje, brzi hod, odlazak u teretanu i bilo koji drugi vid rekreativnog bavljenja sportom jesu odlični načini da odstranite negativne misli! Ukoliko nakon ručka odete u brzu šetnju ne sumnjajte u to da ćete se osećati bolje, bićete u stanju da pročistite glavu nakon napornog radnog dana, razmislićete o nekim stvarima hladnije glave, a možda čak i isplanirate sutrašnji dan. A to nije sve… istopićete i kalorije! Dakle, šetnja: je tajno oružje za sreću!

– Izmamite drugoj osobi osmeh na lice, da li vašim osmehom ili nekim malim slatkim znakom pažnje. Biti razlog nečijeg lepšeg dana svakako ulepšava i tvoj dan. Zar ne?

– Slušajte muziku koju volite, uživajte čitajući knjigu koju ste pažljivo odabrali, pogledajte dobru pozorišnu predstavu, mjuzikl, idite na latino ples, meditirajte, radite jogu. Uživajte u sitnim zadvoljstvima koji će vaš dan upotpuniti i učiniti lepšim.

O sreći su govorili i veliki umovi, a ovo su jedni od najlepših citata o sreći, po našem mišljenju.

“Izvor naše sreće je u predivnim osobinama koje imamo, plemenitom karakteru, pokretačkom duhu, srećnom temperamentu, vedrom umu i zdravom telu.” Artur Šopenhauer

“Sreća u ovome životu zavisi manje od toga šta vam se događa, a više od načina na koji to prihvatate.” Albert Hubard

“Kalup sreće čovek drži u svojim rukama.” Franuis Bakon

Slažemo se i sa rečima Jovana Dučića : “Ko veruje da je srećan on je odista srećan!”

Još tekstova koji će vas zaista usrećiti pronađite ovde!

Milica Stanojević

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp