Važno: 5 znakova da niste tolerantni na šećer

Da li ste i vi jedna od onih osoba koja pomisli na slatko čim otvori oči? Većina nas zaljubljena je u slatkiše, sokove i mnoge druge namirnice koje obiluju šećerom, pa ipak, da li ga svi podjednako dobro podnosimo?

Kada konzumiramo šećer, povećava se njegov nivo u krvi, što dovodi do lučenja insulina iz pankreasa. Kada se izvrši ovaj metabolički proces, mi dobijamo određenu količinu energije, međutim, količina šećera u krvi brzo opada i to može dovesti do loših posledica po naš organizam.

Ukoliko ste osetljivi na unos šećera, verovatno vam posebno smetaju oni, jednostavne strukture, koji lakše prodiru u krvotok. U ovakvim slučajevima, najbolje bi bilo da se trudite da smanjite unos šećera na minimum.

Ako niste sigurni da li ste tolerantni na šećer ili ne, donosimo vam najčešće simptome koji će vam ukazati da treba da uvedete restrikciju slatkišima:

1. Iskaču vam bubuljice

Slatka ishrana jedan je od najčešćih faktora koji utiču na pojavu akni i crvenila na koži lica. Pokušajte da smanjite unos šećera i ukoliko vam se koža lica pročisti, znajte da je to jasan znak da niste tolerantni na šećer.

2. Imate probleme sa nesanicom

Visoka količina šećera u krvi, može sprečiti da naš organizam zapadne u stanje dubokog sna.

Ovo je put ka savršenom telu!

3. Osećate se iscrpljeno posle jela

Ljudi koji normalno obrađuju šećer obično su pozitivni i puni energije nakon slatkog obroka. Sa druge strane, ljudi koji ga teže podnose, iscrpljeni su nakon takvog obroka i imaju potrebu za odmorom i snom.

4. Često ste gladni

Učestala želja za hranom može biti posledica pada nivoa šećera u krvi. To će biti izraženo u čestoj želji da nešto grickate.

5. Demotivisani ste

Ako se predozirate slatkišima, vrlo verovatno ćete postati bezvoljni, umorni i biće vam teško čak i da pomislite da uradite nešto korisno. Prekomerne količine šećera, loše utiču na vašu energiju, motivaciju i kreativnost.

Ukoliko kod sebe primećujete ove simprome, vrlo verovatno niste tolerantni na šećer i trebalo bi da ga isključite iz svog svakodnevnog menija. Naravno da je uredu da s vremena na vreme dopustite sebi i poneki “slatki greh”, ali obratite pažnju na količinu i učestalost takvih izleta. Bez obzira na to što smo ponekad slabi na slatkiše, zdravlje, kreativnost i produktivnost su na prvom mestu.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp