#health talk: Kako postaviti emocionalne granice?

emocionalne granice

Da bi smo se ovoj temi posvetili na pravi način, prvo moramo dati odgovor na pitanje – šta su to emocionalne granice?

Emocionalne granice su ograničenja koja postavljamo za davanje energije i emocije u bliskim odnosima, bilo da je reč o emotivnim, porodičnim ili prijateljskim. Uspostavljanje ovih granica štiti vaša osećanja i predstavlja merilo prema kome određujete da li ćete nekome dati prostora da bude deo vašeg emocionalnog života.

Stvaranje emocionalnih granica ključno je kod osoba koje su spremne da potrebe drugih stave ispred sebe.

Pročitajte: #girl talk: Šta kada njegova prethodna veza stoji između vas?

Ukoliko vam se čini da niste sigurni kako da postavite emocionalne granice, osluškujte sebe i reagujte na sve što vas u nekom odnosu emotivno pogađa, na taj način steći ćete iskustvo i tačno ćete znati šta je za vas prihvatljio, a šta ne, kada je jedan odnos u pitanu.

Neki od primera emocionalnih granica koje bi trebalo da sadrži svaki odnos je da ne stavljate druge ispred svojih potreba, ne prihvatate krivicu za tuđe emocije i postupke, poštujete svoje vreme.

Ukoliko su emocionalne granice slabe rizikujete da apsorbujete negativne emocije ljudi oko sebe, kao i da sa osobom sa kojom ste u odnosu steknete svojevrsnu toksičnu zavisnost.

Svaki odnos je kompromis i naravno da ćete s vremena na vreme pristati na isti, ipak, potrudite se da ostanete čvrsti pri svojim stavovima i ne prelazite svoje emocionalne granice, tako će svaki odnos koji gradite biti zdrav, pun razumevanja, podrške i ljubavi.

Foto: @ph.polubvi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp