Evo kada je razvod najčešći

Ako je leto sezona ,,kombinacija“, a zima ,,sezona parova“, onda se može reći da meseci koji slede odmah iza ovih godišnjih doba potpadaju u ,,sezonu razvoda“.

Naravno, ako je za verovati novom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Vašingtonu. Naime, otkrili su prvi ,,sezonski šablon“ podnošenja zahteva za razvod braka. Dvoje naučnika analiziralo je zahteve za razvod u periodu između 2001. i 2015. godine. Rezultati pokazuju da je prava eksplozija razvoda uglavnom bila u martu i avgustu, godinama zaredom!

couple

Ovaj trend objasnili su time da ljudi uglavnom u susret praznicima i odmorima idu sa podignutim očekivanjima, uprkos prošlim razočaranjima. Ti periodi predstavljaju doba godine kada se iščekuje novi početak, novo poglavlje, nešto drugačije – jednostavno prelaz u neki novi stadijum života. Poput nekog začaranog kruga optimizma. Tako se parovi u krizi nadaju da će, na primer, za vreme božićnih praznika provesti vreme svi zajedno, kao porodica, razmisliti o svemu i da će sve biti bolje.

Međutim, jednom kada se ovi iščekivani trenuci nade i sreće ne ostvare i kada nikakva promena ne nastupi, nesrećni parovi okreću se razvodu. Avgust u tom smislu predstavlja period nakon odmora, a pre polaska dece u školu, dok je mart otelotvorenje ranog proleća koje donosi nadu u promene na bolje. Ovi zaključci su samo delić slagalice, ali svakako će biti zanimljivo pratiti dalji razvoj ovog istraživanja.

Mislite li da ovo može biti tačno? Da li se ,,sezonski razvod“ odigrao u vašem krugu ljudi? Podelite vaša iskustva sa nama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp