Search
Close this search box.

Evo kako da naučite da volite sebe kroz iskustvo emotivne veze

Ma koliko izlizana fraza bila da ko ne voli sebe, ne može voleti ni druge, to je apsolutna istina. Ljubav prema sebi, samospoznaja i samopouzdanje, osnovni su preduslovi za sreću svakog od nas.

Iznenadilo bi vas, koliko možete da saznate o svom odnosu prema sebi, iz vašeg odnosa sa drugim ljudima.

Odnos sa roditeljima prvi je, kroz koji učimo samospoznaju i samopoštovanje, što nas dovodi polako i do ljubavi prema sebi. Isto važi i za odnos sa prijateljima i ostalim članovima porodice. Svaki vaš odnos reflektuje samopoštovanje.

Međutim, prvi odnos tokom kojeg ćete se zaista zapitati da li još uvek volite sebe je emotivna veza. Neretko, posebno u fazama najveće zaljubljenosti stavićete partnerove emocije na prvo mesto i malo po malo, pristajući na kompromise, za koje vam se nekada činilo da bi nemoguće bilo pristati, zaboravićete da se zapitate, volite li vi sebe uopšte.

Veza dvoje ljudi, kojima je stalo, zasniva se na uzajamnom poverenju, poštovanju, a što je najvažnije na kompromisu, ali to nikako ne znači da treba da zaboravite ko ste, jer ste vremenom postali slepi od ljubavi. To je ne dopustivo.

Pre svega jer osoba sa kojom ste želi da bude sa vama, kakvi ste bili na početku veze, jer se u tu osobu zaljubila, a potom, jer sebi dugujete da ostanete dosledni. Ljubav je široko polje, na kome učimo mnogo i nikad ne znamo dovoljno, a veoma je pogodan teren da naučimo kako da bezuslovno prihvatamo i volimo sebe.

Važno je da shvatimo da ljubav prema sebi nije bezbrižnost samougađanja, ona često podrazumeva donošenje veoma važnih i bolnih odluka, koje će nas poraziti, ali za koje znamo da su jedine ispravne i da ćemo se nakon njih zaista oporaviti. Odluke koje donosite iz ovakve pobude, zasigurno će vam u bližoj budućnosti doneti nešto dobro, koliko god bolne bile.

Jedan od načina da se u emotivnom odnosu zauzmete za sebe već na početku je da dobro upoznate svog partnera. Ako ste već na prvu loptu shvatili da on nije ono što 100% želite za ozbiljnu, duboku, emotivnu vezu, fer je da ga odmah pustite da ode. Pre svega je fer prema vama i vašim očekivanjima, a onda i prema njemu, jer mu svakako ne bi prijatno bilo da boravi u odnosu u kome ne zadovoljava sva očekivanja svoje druge polovine. Jednostavno, ne može svako ko u naš život uđe u njemu i ostati i to je potpuno uredu.

Komunicirajte iskreno

Da bi veza bila uspešna, potrebno je da oba partnera poznaju sebe i svoje emocije i da su spremni da ih jasno izgovore. To je jedini pravi način da se od zaljubljenosti stigne do ljubavi, poštovanjem uzajamnih emocija.

Naučite o sebi kroz vezu

Veza ne dopušta da se u trenutku kada nešto ne štima, zapitate šta nije uradu sa vašim partnerom. To je trenutak kada treba da osmotrite sebe i sve ono što se tokom te veze sa vama izdešavalo. Dakle, preispitajte se i pokušajte da uvidite šta se i na koju stranu kod vas izmenilo tokom ovog odnosa. Ako ste postali bolja verzija sebe, onda je vreme da otvoreno popričate sa partnerom, kako biste rešili sve probleme i nastavili dalje, ali, ako vidite da vas je ova veza pretvorila u ono što vi suštinski nikada niste bili, vreme je da skupite snagu i ma koliko bolno bilo, pustite partnera da ode.

Budite hrabri

Hrabrost je odlika ljudi koji vole sebe. Oni hrabro idu ka svojoj sreći. Iako je teško, morate naučiti da odete, ako uviđate da osoba pored koje ste više nije vaš razlog za sreću. Isto tako, ponekad je jako teško ostati, ali ako znate da je vaša sreća da neki odnos spasite, stisnite zube, ostanite i borite se. Jer vi ste jedina osoba koja odlučuje o svojoj sreći i zato hrabro i nepobedivo idite ka osmehu!

Morate ceniti sebe u svakom trenutku i u skladu sa tim doneti svaku poslovnu, edukativnu, ali i emotivnu odluku. To je jedini način da živimo život koji za sebe želimo, a samo takav život vredi živeti, nesputano i punim plućima. Zato svakoga dana morate da uvidite svoje vrednosti i da naučite da u njima živite.

Ne zaboravite, vi ste jedinstvena, neponovljiva i zaista neprocenjiva osoba.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp