Search
Close this search box.

Pitanje dana: Šta je finansijski self care i kako ga praktikovati?

finansijski self care

Self – care je briga o sebi u svakom životnom segmentu, bilo da je reč o mentalnom, fizičkom ili lifestyle konceptu koji praktikujete. Dakle formiranje self – care rutine uključuje brojne segmente, od planiranja zdravog doručka, biranja literature za čitanje, planiranja odlaska u teretanu, ali i bavljenja svojim finansijama.

Finansijski self – care je sve više popularni koncept koji postaje deo rutine mnogima od nas. Reč je o stvaranu zdravog odnosa prema novcu, prema sopstvenoj zaradi, trošenju i štednji.

Pročitajte: Krajem svakog meseca doživite mali finansijski šok? Uz ove 4 jednostavne navike tome je došao kraj!

Kada mudro brinemo o svojim finansijama, neplanirani troškovi neće nas iznenaditi i dovesti do besparice.

Donosimo vam tri saveta koja će unaprediti vaš finansijski self – care:

#Isplatite sebe

Ukoliko želite da štedite i ulažete u svoju budućnost, svakog meseca odvojite 10 do 15 posto svoje plate, koju ćete ostaviti u štednju.

#Preispitajte troškove

Većina novca svakog meseca odlazi na redovne troškove, kiriju, račune, rate kredita, ipak, mnogo novca svima nama odlazi na beplanirane troškove, koji se pojave svaki put kada izađemo iz kuće. Kako biste napravili uvid u svoje finansijske tokove mesec dana zapisujte sve na šta trošite svoj novac, kako biste već narednog meseca mogli da revidirate svoje troškove i počnete pametnije da trošite svoj novac.

#Finansijsko obrazovanje

Koliko god da zarađujete, najvažnije je da znate da pametno baratate svojim finansijama, zato je bitno da počnete da izučavate finansije, i savladavate lekcije o ulaganju u finansijske fondove, nekretnine, sistuaciju na berzi i tome slično.

Uz sve ove lekcije, za nekoliko godina bićete daleko finansijski stabilniji i spremni da svoj novac pametno uložite.

Foto: @matildadjerf

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp