Search
Close this search box.

Nepravedno optužena gazirana voda, evo i zašto

gazirana voda

Gazirana mineralna voda je jedan od onih napitaka o kojima kruže razne priče. Dok se pojedini zaklinju kako ona ima neverovatno dobro dejstvo na probavu, rešava problem sa mučninom, mamurlukom i slično, drugi je izbegavaju, verujući da gaziranost šteti njihovom telu.

Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu. Gazirana voda nije štetna po zdravlje!  Uz činjenicu da naše telo lakše apsorbuje minerale iz vode nego iz hrane, mineralne vode imaju i brojna lekovita svojsta zavisno od sastava i količine minerala koju sadrže.

Pročitajte: 5 načina na koje jod utiče na vaše zdravlje

Najveća zabluda je da gazirana voda ,,zakiseljava” organizam

 Ph želuca je 1.5-3.5, za varenje je, dakle, neophodna kisela sredina. Pijenje negazirane vode sa   pH 7 smanjuje  kiselost u želucu, a pijenje gazirane sa pH 3.5 održava kiselu sredinu, koja je neophodna za dobro varenje. Zato je najbolje za varenje i metabolizam posle jela popiti čašu ili dve gazirane vode.

Druga neistina u koju se veruje je da gazirana voda oštećuje zubnu gleđ i izaziva karijes.

Pročitajte: Dve milijarde ljudi ugroženo nedostatkom joda

Karijes izazivaju bakterije, a 99 % bakterija ubija kisela sredina. Hrana za bakterije su šećeri u ugljeni hidrati. Gazirana voda sa pH 3.5 je sredina koja ubija bakterije i korisna je za ispiranje usta i desni.

Zato je dobro posle jela popiti čašu ili dve gazirane vode.

Umesto skupih preparata za ispiranje usta koji su pH 3-3.5, zdravije je popiti čašu gazirane vode i njome ispirati usta! Uz to, unećete hranjive minerale i izvršiti hidrataciju organizma!

Najvažnije istine i činjenice o gaziranoj vodi:

 – Hormon gladi grelin i hormon sitosti leptin deluju na receptore u grlu i stomaku stvarajući osećaj manjeg ili većeg apetita. Gazirana voda deluje na povećanje leptina i povećava osećaj sitosti. Zato čaša ili dve gazirane vode uz obrok smanjuje apetit i korisna je za sve vrste dijeta.

 – Gazirana voda stimuliše iste nervne receptore kao senf, stvarajući prijatan osećaj zalivanja u ustima koji aktivira naše reflekse gutanja. Zato čaša ili dve gazirane vode može da ublaži posledice upale grla.

   Lekari sa Klinike ,,Mayo” kažu da je gazirana voda jednako zdrava kao i obična voda, a da je jedino važno da se dnevno popije dovoljna količina vode, kako bi se zadovoljile potrebe za hidratacijom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp