Search
Close this search box.

Zablistajte na intervjuu za posao

Intervjui za posao umeju da budu prilično zanimljivi. Poziv za intervju znači da je vaša prijava bila dovoljno dobra da vas dovede do sastanka sa menadžerom lično. Na korak ste od dobitka posla koji želite!

Sa druge strane, intervjui su neverovatno uznemirujući. Imamo ograničeno vreme da ostavimo dobar utisak i dokažemo da smo idealni za tu poziciju. Suvišno je i spomenuti koliki je to pritisak u toliko malo vremena koji ubrzava naš puls i otežava nam disanje.

Kao i za sve drugo, adekvatna priprema je ključ smirivanja živaca, ali ono što je važnije, omogućiće da zablistate na intervjuu. Međutim, odakle početi? Ispratite ovih nekoliko koraka i uvereni smo da ćete biti uspešni!

  1. Pregledajte opis posla

Verovatno ste ga već dobro prostudirali dok ste pisali propratno pismo, ali poželjno je da bacite još jedan pogled pre intervjua.

Odštampajte ga i uzmite marker. Označite sve ključne veštine koje poslodavac traži i odgovornosti koje posao podrazumeva. Potrudite se da odredite koje dužnosti obuhvataju većinu posla. Na taj način znaćete tačno koje stavke treba da naglasite tokom intervjua, s obzirom na to da je jako bitno da adekvatno demonstrirate svoje kvalitete.

  1. Raspitajte se o kompaniji i onom ko vas intervjuiše

Ovo ste verovatno čuli sto puta – apsolutno morate da se raspitate o kompaniji pre nego što uđete u njihovu kancelariju. Ako želite da ostavite dobar utisak, morate biti informisani o organizaciji. Pogledajte njihov sajt i naloge na društvenim mrežama. Osim toga, bilo bi dobro da imate uvid u to šta kompanija tačno radi i zašto, kao i da se upoznate sa eventualnim najavama određenih noviteta, poput nekih proširenja ili novih linija proizvoda/usluga.

  1. Vežbajte svoje odgovore

Reč ,,vežbajte” možda je stvorila sliku u vašoj glavi kako stojite ispred ogledala i isprobavate savršen ,,profesionalni, ali opušteni” osmeh. Ipak, priprema za intervju ne mora da bude baš takva. Počnite od toga što ćete da razmislite kako biste odgovorili na uobičajena pitanja poput ,,koja je vaša najveća prednost”, ,,zašto želite ovaj posao” ili da ispričate neku anegdotu poput ,,situacije kada ste savladali neki izazov”.

  1. Udahnite duboko (pokidaćete!)

Sada kada ste se dobro pripremili, vreme je da pripremite svoj stav. Veče pre intervjua spakujte sve neophodne stvari u tašnu, pripremite garderobu i uverite se da je čista, ispeglana i udobna. Takođe, proverite mesto sastanka i kako da dođete do tamo i pripremite sve ostalo što će vam trebati idućeg jutra.

Uradite unapred sve što možete kako bi vaše jutro bilo lagano i što manje stresno. Na taj način ćete se pojaviti tamo puni samopouzanja, a ne iznureni i pogubljeni.

Intervjui za posao mogu biti mešavina uzbudljivog i nervoznog. Međutim, ako ste adekvatno pripremljeni umanjićete stres i iskoristiti ovo iskustvo najbolje što možete. Srećno!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp