Jednostavni načini da se zbližite sa svojom decom

Kako naša deca provode dane? Škola, domaći, treninzi – i sati ispred ekrana se nekako tu uglave, što poprilično zabrinjava – ako se osvrnemo na podatak da neki zatvorenici provedu više vremena napolju nego deca.

Dozvoljavajući deci da provedu toliko vremena ispred ekrana, učimo ih da ispune svoje dane i svoje misli informacijama i različitim digitalnim sredstvima za odvraćanje pažnje, a manji akcenat stavljamo na to koliko je bitno da se zapravo povežu sa nama i sa drugim vršnjacima.

Povezati se sa decom je jako važan faktor, ako želimo da podržimo njihov pravilan mentalni i fizički razvoj. Kako to da uradimo? Vrlo jednostavno.

Ugasite radio u autu kada ih vozite kući iz škole…

…a onda vidite šta će ispuniti tu tišinu. Možda će to biti neočekivani razgovor o tome šta se desilo danas u školi ili najnoviji vic. Čak i da bude tišina – i to je dobro! Dva minuta tišine je bolje od slušanja opuštajuće muzike, pokazala je studija iz 2006.

Jedite zajedno nekoliko puta nedeljno

HEALTHY-LATIN-2

Porodične večere dva ili tri puta u toku nedelje imaju neverovatno pozitivan uticaj na otvorenu komunikaciju sa decom. Deca budu otpornija i zdravija, a odnosi između roditelja i njih se i te kako učvršćuju. Time se umanjuje i rizik od problematičnog ponašanja u tinejdžerskim godinama.

Pitajte ih kakav im je bio dan pred spavanje

Ukoliko to pitanje ne upali, probajte sa drugačijim pristupom: neka kažu šta je to najbolje što im se tog dana desilo i šta je to što im je bio najveći izazov. Bitno je da i vi podelite sa njima isto to! Tako će vas deca videti kao ljude, a ne samo kao roditelje.

Ostavite vikend neisplaniran

free-play-in-childhood-537x416

Revolucionarno, zar ne? Jednostavno provedite vikend u aktivnostima koje vam spontano padnu na pamet. Pečenje kiflica, kuglanje, šetnja ili naprosto izležavanje po kući uz knjigu. Budite uporni u tome da se vikend ne pretvori u konstantno gledanje u ekran.

Izađite napolje svi zajedno

Sve je više i više dokaza o tome koliko je bitno da provodimo vreme napolju. Osim što je dobro po naše fizičko zdravlje (snižava se pritisak i umanjuje stres), biti na svežem vazduhu podstiče kreativnost i uspešnost rešavanja problema za 50%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp