Search
Close this search box.

#health talk: Kada je pravo vreme za ispijanje kafe?

kafa

Ispijanje kafe, za mnoge je jutarnji ritual, koga se religiozno pridržavaju, kako bi na svojevrstan način, u svom petominutnom užitku, obeležili početak novog dana. Ne postoji ništa dragocenije od ispijanja kafe u miru i tišini, dok još uvek birate da ne razmišljate o obavezama, koje vas čekaju, zar ne?

Pročitajte: Na međunarodni dan kafe otkrivamo: Šta kafa koju pijete govori o vama?

Međutim, rasprave o pozitivnim i negativnim benefitima kafe, posebno ako je pijete na prazan stomak, već dugo taju, a mišljenja su podeljena. I dok nekima ne prija kafa na prazan želudac, mnogima smeta šoljica ispijena u popodnevnim časovima, zbog koje teže zaspe. A kada je zaista pravo vreme za ispijanje ovog magičnog napitka?

Neka istraživanja pokazuju da ispijanje kafe odmah po buđenju, smanjuje njene efekte u podizanju energije, jer je u to vreme, nivo stresa, kortizol na vrhuncu. Kortizol prati specifičan ritam ciklusa spavanja i buđenja, a svoj vrhunac dostiže pola sata do 45 minuta po buđenju, nakon čega postepeno opada. Prema tome, stručnjaci sugerišu da je idealno vreme za ispijanje kafe sredina prepodneva, kada nivo kortizola opadne i kada je nova doza energije potrebna vašem organizmu.

Ipak, nijedna studija nije videla superiorne benefite odloženog ispijanja kafe u odnosu na one koji kafu piju neposredno pre buđenja.

Pročitajte: Šta je zdravije – kafa ili čaj?

Kada je reč o benefitima ispijanja kafe, kafa odlaže umor, a kofein mišićima vraća snagu, zbog čega je idealno vreme za ispijanje kafe oko sat vremena pred trening, ukoliko trenirate.

Stimulativni efekti kafe taju od 3 do pet sati, zbog čega mnogi po ispijanju kafe u poslepodnevnim časovima, imaju problema sa snom.

Kada je reč o količini ispijene kafe, istraživanja pokazuju da je zdravim osobama dozvoljeno i do 400 miligrama kofeina, što se nalazi u 950 mililitara kafe, dakel oko četiri šoljice tokom dana, dok je kod trudnica i dojilja nešto niža doza, od 200 do 300 miligrama kofeina.

Foto: @carolinanashtai

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp