Search
Close this search box.

Kako da intuiciju uvek okrenete u svoju korist?

Koliko često osluškujete svoj unutrašnji glas i da li ste ikad zastali da razmislite o tome šta vam govori. Svako od nas ima intuiciju, taj osetljivi deo sebe, koji nas vuče ka nekim stvarima i ciljevima u životu, za koje možda nismo spremni, nemamo dovoljno hrabrosti, ili baš suprotno želimo da sledimo svoj unutrašnji glas i otkrijemo šta nas to čeka na kraju puta. Međutim, ljudi su često skloni da veruju da je taj unutrašnji glas posledica nesigurnosti.

Naravno, ukoliko ste osoba koja sumnja u sebe i vaš unutrašnji glas pokazivaće izvesna kolebanja kada su važne životne odluke u pitanju. Međutim, to nije vaša nesigurnost, ili poljuljano samopouzdanje unutar vas, već refleksija vaših misli i shvatanja, koja vam se javlja, kada vaša podsvest zahteva određenu vrstu podrške. Zato je samorazgovor jedna od najvažnijih disciplina na putu ka sticanju samopouzdanja i ostvarenju svoje ličnosti.

Iako ste ponekad samokritični, što je sasvim prirodno, jer nas niko ne poznaje bolje od nas samih, značilo bi vam da umesto kritike i nesigurnosti vaš unutrašnji glas ponekad izgovori i nešto utešno, što bi vam pomoglo da se izdignete nakon pada i neuspeha i krenete dalje. Što je svakako moguće, ukoliko se podsetite da aprema sebi budete blaži.

Fokusirajte se na tok svojih misli

Mišljenje je spontan psihički proces, koji se u našoj glavi odvija iz sekunde u sekund i ponekad sasvim nesvesno zapahne nas oblak negativnih misli sa kojima se ne možemo izboriti tako lako. U tom trenutku bitno je da nam se upali lampica da smo se našli u toku koji moramo preokrenuti u svoju korist i tada na scenu stupa vaša razumna strana, koja će kroz pozitivan samorazgovor vaše misli preokrenuti u vašu korist,

Oslušnite kritičara u sebi

Vaš unutrašnji glas ponekad može biti prestrog prema vama, ali to je posledica negativnih iskustava kroz koja ste tokom života prošli. Osvrnite se s vremena na vreme na tu vrstu kritike, jer vas niko ne poznaje kao sami sebe. Možda uspete da sprečite sebe da opet pogrešite na istom mestu, ili istom postupku, naučite važnu lekciju i krenete korak dalje. Samokritičnost je vrlina, ukoliko znate da utičete na sopstvenu psihu, da ne budete prestrog kritičar, već kvalitetan psiholog.

Ako konačno uspete da prihvatite svoje greške kao lekciju, onda se kritika može shvatiti kao veoma uspešan segment razgovora sa sobom.

Dajte sebi kompliment

Ponekad vas umori preterana samokritičnost, čini vas depresivnom, nezadovoljnom, a pre svega nesigurnom. Zato morate naučiti da s vremena na vreme date sebi kompliment, otkrijete sebi svoje najveće vrline i područja ličnosti na kojima zaista želite da radite. Ako sami sebe ne motivišete na uspeh, niko to neće uraditi umesto vas, imajte to na umu u svakom trenutku i danu.

Iako je ponekad potrebno da prema sebi budete oštri, to ne bi trebalo da vam pređe u naviku. Naučite konstruktivno da razgovarate sa sobom jer ste sami sebi jedini putokaz ka boljoj verziji sebe, ka svetloj budućnosti i ostvarenju snova!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp