Search
Close this search box.

Kako da naučite da kažete ,,ne”

Dok odrastamo, uglavnom pristajemo na sve. I to je nosilo određene prednosti, ali veoma kratkotrajne, da bismo na kraju shvatili da nas je takvo ponašanje i previše iscrpelo. Spoznajemo vremenom da je jako zdravo reći ,,ne” kada je to neophodno.

Zašto i kada je potrebno da kažemo ,,ne“? Kako da se suočimo sa povratnom informacijom koju ćemo dobiti? Evo naših zaključaka.

Zašto bi trebalo da kažete ,,ne“?

no

Zato što će vas konstatno pristajanje na sve zahteve, usluge i odgovornosti ,,sagoreti“. Iako to današnje društvo možda ceni, to nije dobro, a i dovodi do toga da se osećamo jako loše. Kada pristajete na sve, nećete moći da uložite energiju u sebe, kao ni u stvari i ljude koji su vam zapravo važni.

Reći ,,ne” je više za vas nego za druge; to je način da vodite računa o sebi emotivno, psihički i mentalno.

Možda ćete osećati krivicu isprva, ali vaše telo će vam kasnije zahvaliti. Odbiti nešto je neophodno kada već imate napakovanu gomilu obaveza i zadataka. Ukoliko je u pitanju usluga koja ne zahteva isključivo vaše veštine, predajte je nekome ko je možda rasterećeniji.

Kada bi trebalo da kažete ,,ne”

Pokušaćemo da pojednostavimo stvari – ukoliko je nešto neophodno, pristanite. Ukoliko se radi o dodatnim odgovornostima ili minornim stvarima, odbijte. Na primer, uvek pristanite da odete na neki bitniji društveni događaj, poput rođendana, svadbi i važnih proslava. Sa druge strane, uvek možete pomeriti kafu sa ljudima koje i inače viđate stalno.

Ovako ćete moći da posvetite malo vremena sebi i moći ćete da uživate u nekim svojim omiljenim ritualima. Bićete mnogo više zadovoljni sobom i, pre svega, odmorniji.

Kako se suočiti sa povratnom informacijom?

Nikada nije lako prihvatiti kritiku i oštre komentare koje nam voljene (i manje voljene) osobe upućuju. Međutim, postoji ispravan i pogrešan način za to, jer u zavisnosti od toga kako se suočite sa tim kritikama zavisi i ishod.

Najgori scenario bi bio da nastavite svađu, jer se time stvara veći problem nego što je prvobitno i bio. Ne osuđujte nikoga ukoliko ne ispoštuje vašu odluku. U suprotnom ste na sigurnom putu da oštetite odnos koji imate sa tom osobom.

Najbolje rešenje je da pokažete empatiju i uputite ih na druge ljude koji im mogu ispuniti ono što žele. Na taj način razgovor koristi obema stranama, i doveo je do rezultata, umesto do uvreda.

Ukoliko primetite da ste previše stvari sebi natovarili na pleća, jer  niste mogli nekoga da odbijete, udahnite duboko i poštedite malo sami sebe. Ljudi smo i biće perioda kada će, usled različitih okolnosti, naš raspored biti sve gušći. Tada jednostavno izdvojte za sebe bar pola sata, kako biste disali i uradili nešto što će vas osvežiti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp