Search
Close this search box.

Kako da prošlost konačno ostavite iza sebe?

Kada pogledate iza sebe, iza vas zasigurno postoji period života, u kome ste se kao lav borili sa prošlošću, ali pitanje je da li ste se uspešno izborili?

Još uvek postoje greške, koje ste nekada napravili, a zbog kojih i dan danas žalite. Možda sedite i žalite, što se neke stvari nisu desile drugačije, ili vas frustrira činjenica, da vas je neki davni, slučajni splet okolnosti, doveo u situaciju u kojoj se danas nalazite.

Da bi život bio onakav, kakav zaslužujemo, moramo naučiti da ga živimo u trenutku, a da bi mogli da doživimo trenutak, moramo naučiti kako da pustimo prošlost.

Iako se ponekad čini nemoguće, kada prošlost ostavimo prošlosti, osećaćemo se mnogo rasterećenije i sposobnije da u životu uživamo.

Da bi prošlost zaista ostala prošlost, morate proći kroz nekoliko jednostavnih faza.

Osvrnite se na priču, koja vas i dalje boli

Možda je potrebno da još jednom proživite bol, koja vas tišti, kako biste mirne glave mogli da nastavite dalje. Zašto da vas prošlost sputava, da uživate u sadašnjem trenutku, kada vas to što vas je nekada bolelo, više ne boli.

Ako nastavite da se vraćate, na već davno ispričanu priču, vi taj bol i tu nesigurnost manifestujete u sadašnjem trenutku, što dovodi do toga da ne možete da dopustite da vam se dogode lepe stvari, jer nemate mira.

Kada se osvrnete na svoju bolnu priču, doživite je poslednji put, kako bi ostala iza vas i počnite da živite svoj život u sadašnjem trenutku, sa osmehom!

Kako da se oslobodite boli?

Ukoliko zbog nečega iz prošlosti osećate doslovno fizičku bol, potrebno je da spoznate sebe. Doslovno da se preispitate, zašto vas to čini toliko slabima? A kada spoznate svoje slabosti, udahnite duboko, dopustite sebi da poslednji put proživite bol, a onda, se sa izdahom oslobodite, odpustite patnju, zaboravite prošlost i obećajte sebi da je vreme, da tu knjigu za sobom zatvorite i da konačno uživate u svome danu.

Treća faza u zaboravljanju prošlosti, je da naučite kako da živite u sadašnjosti i da budete zahvalni na svakom trenutku!

Sada je krajnje vreme da se više ne vraćate u prošlost. Danas širom otvorite oči i odaberite u čemu biste mogli da uživate, upravo sada.

Na čemu ste zahvalni, ko vas inspiriše, šta vas ispunjava?

Sve ovo se nalazi upravo ispred vas i što pre to shvatite, pre ćete biti zahvalni!

Sve dok je naš um ispunjen prošlošću, nećemo biti sposobni da doživimo sadašnjost. A kada spoznamo lepotu življenja u sadašnjem trenutku, na prošlost ćemo zauvek zaboraviti.

Ima dana kada se jednostavno treba podsetiti da je život lep i da sve ima smisla. A za takav dan, uvek je pravo vreme.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp